Internetový orchestr si dal první rande v Carnegie Hall

Kultura Kultura, Red Kul
16. 4. 2009 14:28
Premiéru odměnilo publikum bouřlivými ovacemi
Foto: Aktuálně.cz

New York - Ve vyprodané newyorské Carnegie Hall a s velkým úspěchem vystoupil ve středu orchestr internetový YouTube orchestra. Jeho šestadevadesát členů z třiatřiceti zemí vybrali na základě záznamů jejich "konkurzních" vystoupení sami uživatelé populárního serveru.

Mezi hudebníky byli také tři Češi - houslista Jakub Fišer, violista Ondřej Martinovský a violoncellista Michal Greco. 

Na internetové adrese http://www.youtube.com/symphony má být možné zhlédnout a vyslechnout koncert ještě během čtvrtka.

"Bylo to skvělé, absolutně nad moje očekávání," řekl zpravodaji České televize po skončení koncertu Michal Greco z Filharmonie Brno. "Měl jsem trochu starost s tím, že byly jen dva dny zkoušek a program byl hodně těžký - byl to průřez od 16. do 21. století. Ukázalo se, že i amatéři mohou být úžasnými muzikanty. Všichni do toho dali všechno, užívali si to a projevilo se to ve výsledku," dodal.

Foto: Archiv

Do výběru se v prosinci a lednu přihlásily tři tisíce lidí s klipem, na který zaznamenali jednu povinnou a jednu nepovinnou skladbou. Do užšího kola jich 200 vybrali experti z prestižních hudebních těles - filharmonici z Berlína, New Yorku, Hongkongu či San Franciska.

V únoru pak o vítězích rozhodli uživatelé serveru, pro který to byla skvělá propagační akce i potvrzení trendů, které sám pomohl nastolit. YouTube byl u toho, když se drolily tradiční procesy a instituce, jež rozhodovaly o tématech i jejich šíření. Na jejich místo pak nastoupila bezbřehá internetová anarchie, která nepodléhá omezením času ani prostoru (byť v poslední době se velcí hráči snaží získat zpět své pozice).

Každopádně ještě než orchestr zahrál jediný tón, dostal se už mezi desítku nejpodnětnějších těles světa, kam ho minulý měsíc zařadil prestižní britský časopis Gramophone za demokratizaci klasické hudby a její propagaci mezi mladými posluchači.

Ti se v nezvykle velké míře vyskytovali i ve středečním publiku a nadšeně tleskali nejen výkonu orchestru, ale de facto i sami sobě.

Speciální stránku věnovanou projektu ještě před koncertem vyhledalo 15 milionů lidí z 200 zemí. Finalisté pak byli pozváni na třídenní soustředění, aby se sehráli. V orchestru jsou hudebníci od 15 do 55 let ze čtyř kontinentů.

"Bylo fascinující vidět místa, kde své příspěvky natáčeli," říká americký dirigent a držitel několika Grammy Michael Tilson Thomas, který řídil premiéru. "Někteří doma, jiní ve zkušebnách, na pódiích divadel, ve vestibulech. A stejně úžasný byl i rozsah nástrojů."

Koncert pak zahájil slovy: "Je to setkání velmi různých světů - reálného, onlineového a zkušenosti ze seznamování. Vnímáme tento projekt jako něco mezi konferencí o klasické hudbě, sjezdem skautů a rande narychlo."

Program byl složen z Canzon Septimi Toni renesančního italského autora Giovaniho Gabrieliho, části 4. Symfonie Johannesa Brahmse, skladby Oblaka z díla Nokturna Clauda Debussyho a závěru 4. Symfonie Petra Iljiče Čajkovského.

Vyvrcholením koncertu byla světová premiéra zvlášť pro tuto příležitost zkomponované čtyřiapůlminutové „internetové symfonie" číslo jedna Eroica čínského skladatele Tan Duna, jejíž motiv byl prý poctou Beethovenovi.

"Pracovat se všemi těmi hudebníky online mi připadalo jako stará aranžovaná svatba," uvedl skladatel, který má Oscara za hudbu k filmu Tygr a drak.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy