Hubičku ve Švandově divadle? Proč ne

Jakub Morc
1. 10. 2006 10:00
Praha - Švandovo divadlo otevírá sezonu ve velkém. V neděli slaví 125. narozeniny a dárky bude i dávat - včetně koncertu Ivy Frühlingové.
Švandovo divadlo - Žena z dřívějška
Švandovo divadlo - Žena z dřívějška | Foto: Aktuálně.cz

Před stoletím a čtvrt scénu slavnostně otevřelo uvedení Smetanovy opery Hubička. Stejný název má i narozeninový program rozdělený na dvě části: na Dětskou pětku a Noc otevřených dveří.

Švandovo divadlo na Smíchově otevřel 1. října 1881 Pavel Švanda ze Semčic st., ředitel jedné z nejvýznamnějších kočovných společností 19. století. Divadlo vystřídalo za dobu své existence několik názvů. Intimní divadlo, Realistické divadlo, naposledy Labyrint - pod tímto názvem bylo v roce 1997 na pět let bez souboru a uzavřeno.

Se současným názvem se vrátilo v roce 2002, čímž navázalo na tradici třetí nejstarší divadelní budovy v Praze.

Foto: Aktuálně.cz

První část narozeninového programu začne ve 14 hodin na Dětském ostrově a nabídne soutěže, kejlíře, chůdaře, akrobaty, sportovní klání ve společenské hře zvané Woodkopf a pohádky O zvědavé Jitce, Bába Kejklovačka a Kabaret v kavárně U dvou slunců; vše v provedení Dětského divadelního studia.  

Na závěr první části proběhnou podvečerní koncerty české pop star Ivy Frühlingové a kapely Chichotaj složené z hereckých tváří divadla.

Dveře otevřené dokořán budou během druhé části programu. Nejenže tu budou k mání lístky na celý rok se slevou 25 procent,  ale od pěti hodin až do pozdní noci vás divadlem každou celou hodinu provedou jeho herci.

"Uvidíte i prostory, kam se běžný divák nedostane, dozvíte se něco o naší historii a při každé prohlídce vás navíc čeká hubičkové překvapení. Jaké? To je zatím tajemství," říká produkční Barbora Večerková.

Poslední prohlídka začne přesně o půlnoci a divadlo při ní slavnostně otevře novou sezonu, do níž přichází s hrou Žena z dřívějška od současného německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga.

 

 

Právě se děje

Další zprávy