Historická čistírna za svitu svíček

MaM
25. 11. 2005 12:00
Praha - Dnes a zítra se od 18 do 24 hodin uskuteční v prostorách staré kanalizační čistírny ojedinělá akce s názvem Čistírenský nočník 2005.

Zájemci si po oba dva večery budou moci prohlédnout podzemí a další prostory historické budovy staré kanalizační čistírny osvětlené pouze svíčkami, kterých bude 1500. Při exkurzi půjde především o zážitky a netradiční atmosféru nočního podzemí, takže průvodci budou podávat pouze zkrácený výklad. Celý večer budou prohlídky začínat průběžně podle zájmu návštěvníků. Akci pořádá Klub přátel staré čistírny a Ekotechnické museum.

Ekotechnické museum je umístěno v památkově chráněném areálu staré čistírny odpadních vod, která patří mezi významné objekty české průmyslové architektury. Stará čistírna byla součástí stokového systému budovaného v letech 1895-1906 podle projektu anglického inženýra W. H. Lindleye. Úkolem této pozoruhodné technické stavby bylo odstraňovat nečistoty z vody přivedené kanalizací, aby mohla být bezpečně vypouštěna do Vltavy. Celá čistírenská technologie - česle, lapač písku i sedimentační nádrže - je ukryta v podzemí. Ve všech prostorách jsou mistrně provedeny klenby, výklenky, prostupy složitých ploch, chodby a stoky.

Čistírna byla původně projektována pro zhruba 400 tisíc obyvatel, takže ve 20. letech, kdy její kapacita přestávala stačit, musela být rozšířena a zmodernizována. Projektová soutěž na zbudování nové čistírny z roku 1933 nebyla do začátku války vyhodnocena, a tak stará čistírna přesluhovala až do roku 1967. Koncem 80. let objevili tehdy už opuštěný areál nadšenci, díky nimž bylo v září 1996 u příležitosti 90. výročí pražské kanalizace slavnostně otevřeno Ekotechnické museum.

Součástí prohlídek jsou exkurze do kanalizačních katakomb v podzemí provozní budovy čistírny a o patro výš, v parní strojovně, je kromě dodnes funkčních čerpacích soustrojí umístěna sbírka modelů parních strojů. Další exponáty jsou k vidění na pozemku muzea.


 

Právě se děje

Další zprávy