Green Lantern je poletující infantilní frajírek

Radomír D. Kokeš
23. 6. 2011 10:00
Komiks se vyplatí jako příprava na film

Recenze - Green Lantern patří mezi nejstarší tituly nakladatelství DC Comics; vznikl už v roce 1940 a nejlepší období zažil s druhým hrdinou Halem Jordanem v padesátých letech.

Foto: Aktuálně.cz

Komiks Green Lantern: Tajemství původu vyšel nedávno v nakladatelství BB Art a s recenzí jsme počkali na premiéru filmové adaptace, která má právě za sebou premiérový víkend v USA. A jestli se chystáte na film, který se v srpnu dostane do našich kin, představuje kniha určitě vhodný vstup do lanternovského univerza. Stojí však lanternovské univerzum za to?

Napravení frajírka

Nic ve zlém,  ale předpokládám, že je v jistém ohledu je komiks určený pro většinu z vás: pro lidi, kteří o Green Lanternovi neslyšeli, pro něž „Zelená lucerna" nezní zrovna superhrdinsky a trailery na film vám připadají trestuhodně infantilní.

Komiks převypravuje začátky nejslavnějšího Lanterna - zmíněného Hala Jordana, který byl na začátku poněkud sebedestruktivní testovací pilot s nevyjasněným vztahem k tragicky zahynulému otci a s vysloveně špatným vztahem se svou rodinou. Vlastně je to frajírek, sobec a nijak zvlášť sympatický chlápek, který má jednu silnou dispozici: není srab.

Foto: Aktuálně.cz

To je důležitý aspekt, protože na Zemi ztroskotá člen svého druhu vesmírné policie (Green Lanternů) s mimořádně nebezpečným vězněm na palubě své lodi. A zatímco onen vesmírný strážce umírá, potřebuje předat štafetu někomu, kdo dokáže překonat svůj strach. 

Jordan se jeví jako správná volba: získá mimořádnou moc v podobě prstenu, který za něj tak trochu myslí (díkybohu), všechno mu překládá, dává mu obrovskou sílu a umožňuje mu létat… a to i kosmem. Každý Lantern má přitom na starosti část vesmíru, kterou chrání. Hal projde výcvikem na planetě OA, dostane přes držku, potká vlivného mentora a překoná sám sebe.

Jednoduché příběhy

Jinak řečeno, příběh Tajemství původu je velmi jednoduchý a najdete v něm vše, co v podobně koncipovaném příběhu o zrodu superhrdiny očekáváte: ženu, gurua, proměnu, vyřešení dávného traumatu, poražení padoucha, naznačení dávné mytologie a velké síly… a samozřejmě proměnu v lepšího člověka.

Foto: Aktuálně.cz

Scenáristovi Geoffu Johnsonovi se z přímočaré vyprávěnky povedlo vytvořil relativně dynamizované vyprávění. Postupně v příběhu rozvíjí několik vyprávěcích center, která střídá, ačkoli každé z nich by se dalo odvyprávět na prostoru odstavce. Koneckonců, když se vyprávění čas od času dostane k tomu, aby nějaký z příběhových uzlů vyřešilo, jde to nepřekvapivě snadno a rychle: Hal a bratr, Hal a muž zodpovědný za otcovu smrt, Hal vs. zmutovaný kapitalista vs. Sinistro (jiný Lantern), Hal vs. rada Strážců na OA atp.

Všechny zápletky jsou krátké a nijak zvlášť zamotané, ovšem různými způsoby se pracuje s odsouváním jejich rozuzlení a hlavně s tím, co ve skutečnosti motivují v globálnější rovině komiksového světa. Tajemství původu má zejména zaháčkovat čtenáře, aby projevil o Green Lanterna zájem.

Viz příběh o mimozemském padouchovi, který přistane na Zemi - fakt, že se svobodně pohybuje po Zemi, zatímco se Jordan cvičí, je pro scenáristu Johnsona především záminka, aby mohl na pozadí Tajemství původu začít budovat „mytologii", na kterou se bude navazovat v dalších knihách.

Foto: Aktuálně.cz

Většina skutečných konfliktů, nejasností a otevřeně položených otázek, které z přítomnosti arcipadoucha na Zemi vyplývají, se záměrně nedočká odpovědí. To je relativní síla komiksu jako formátu na pokračování, ale nejpalčivější slabina knihy coby samostatného svazku se slovem KONEC na úplném závěru.

Spíš alibi než koncepce

Jako úvod do dosud u nás nepříliš známého komiksového fenoménu funguje Tajemství původu víceméně spolehlivě - jenže to by možná platilo i pro hypotetický úvod do sexuálního života ježků, a nečetl bych ho. Přestože je (asi na rozdíl od ježků) relativně zábavný, svižný a upřímně brakový, nemohl jsem se zbavit pocitu, že se občas z konceptu stává alibi a absence skutečně rozvíjeného příběhu je hlavně důsledkem odfláknutosti.

Zatímco třeba u televizního seriálu je otevřenost a „náčrtkovitost" pilotní epizody žádoucí, u komiksu za čtyři stovky bych asi požadoval víc než galimatyáš ozkoušených lanternovských a obecně mytologických motivů na 176 stranách. Důvod, proč vyšel u nás, je nasnadě - protože bude film. Už mi ale úplně nedochází, proč si filmaři vybrali zrovna Lanterna.

Foto: Aktuálně.cz

Komiks vlastně odporuje všem současným požadavkům: není ani za mák civilní, hlavní hrdina je machistický primitiv, ženská má hlavně velká prsa (a nakonec i srdce) a chlapi všech ras v upnutých zelených trikotech se zářícími zelenými prsteny a nabíjecími zelenými lampami poletují po vesmíru.

Potvrzuje předsudky

V roce 2011, v době Batmanů, X-Men či plánovaného Supermana, mi podobně naivní komiksový svět coby volba pro filmové zpracování připadá jako fatální šlápnutí vedle. Když se vrátím ke komiksu, je to i od BB Artu nezávisle na filmové verzi trochu nešťastný krok, protože málokterý titul tak snadno potvrzuje trapné předsudky o komiksu coby zábavě pro (pre)pubertální kluky a duševně nedospělé muže.

Jako fajn; podobně jako si třeba odpočinu u Salgariho Tygrů z Mompracemu, strávil jsem nenáročnou chvilku i s poněkud dětinským Green Lanternem (Salgari je ovšem o několik tříd lepší).

Jenže je tolik lepších komiksů. Vzhledem k tomu, že BB Art v příštích měsících vydává hned několik úžasných titulů, můžete si ho navzdory jeho oddechovému potenciálu klidně odpustit - pokud se tedy nechcete vzdělat před vstupem do kina. 

Geoff Johns, Ivan Reis: Green Lantern - Tajemství původu. 176 stran, doporučená cena 399 korun. Překlad Richard Klíčník. Vydal BBa rt, Praha 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy