Giacometti za osm minut stanovil světový aukční rekord

ČTK Pavel Kroulík, ČTK, krk
4. 2. 2010 11:20
Znovu se potvrdilo, že trh s uměním krize nezasáhla
Foto: Reuters

Londýn - Bronzová plastika Alberta Giacomettiho L'Homme Qui Marche I (Kráčející muž I) se v londýnské aukční síni Sotheby's prodala za 65 milionů liber (1,9 miliardy korun) a stala se tak nejdražším vydraženým dílem tohoto švýcarského umělce.

Navíc jde o vůbec nejvyšší cenu zaplacenou v dražbě za umělecké dílo: suma za sochu překonala částku zaplacenou před šesti lety za obraz Pabla Picassa Chlapec s dýmkou (58,5 milionu liber).

Toto dílo je v seznamu nejdražších obrazů na 4. místě, před ním jsou jen privátní nákupy. Vůbec nejdražším obrazem je kompozice No. 5 Jacksona Pollocka - rekord je z roku 2006, kdy neznámý sběratel koupil obraz od producenta Davida Geffena za 140 milionů dolarů.

Foto: Reuters

Za druhé světové války ztracený obraz Gustava Klimta se pak ve středu v Sotheby's prodal za 26,9 milionu liber (asi 800 milionů korun) a zátiší Paula Cézanna Pichet et Fruits sur une Table (Džbán a ovoce na stole) v rámci odhadní ceny za 11,8 milionu liber.

Celá aukce impresionistického a moderního umění vynesla přes 146 milionů liber (4,35 miliardy korun) a vysoce převýšila očekávání Sotheby's. Aukční síň předpokládala, že nabízená díla prodá za 69 až 102 milionů liber.

Znovu se ukázalo, že svět je sice v ekonomické krizi nebo se z ní vzpamatovává, ale obchod s uměním nebyl zasažen zdaleka tak, jak by se mohlo zdát. Naopak: v době, kdy kolísají výnosy z klasických akcií a dluhopisů i bankovní účty, jsou investice do umění jednou z mála jistot.

Paul Cézanne - Pichet et Fruits sur une Table
Paul Cézanne - Pichet et Fruits sur une Table | Foto: Reuters

Navíc se objevují dobré příležitosti, když se některý sběratel dostane do potíží. Na zástavě umění vyrostl i dobrý byznys. To na vlastní kůži pocítila fotografka Annie Leibowitzová, která ručila svou sbírkou za nemovitosti a málem o své dílo zcela přišla.

Osamělé figury

Odhadní cena 183 centimetrů vysokého bronzu Alberta Giacomettiho (1901-1966), který nakonec koupil anonymní kupec na telefonu, byla 12 milionů až 18 milionů liber. Socha odlitá v roce 1961 existuje celkem v šesti provedeních a patří k autorovým nejdůležitějším pracím.  Do aukce ji dala německá banka Dresdner Bank, kterou koupila před rokem Commerzbank AG.

Podle zaměstnanců aukční síně k vysoké ceně přispěla i relativní vzácnost Giacomettiho děl. Jeho sběratelé tak nemají moc příležitostí ke koupi a rozšíření sbírky. O sochu se ucházelo deset zájemců, ale částky rychle stoupaly a za pouhých 8 minut bylo rozhodnuto. Vítězný zájemce ji získal za 58 milionů plus sedm dalších jako provizi pro aukční síň.

Foto: Reuters

Giacometti byl ovlivněn jak neoimpresionismem, tak kubismem, surrealismem a suprematismem. Proslul figurami osamělých a zranitelných jedinců, jejichž izolaci zdůrazňovaly ztenčené proporce. Jean-Paul Sartre, autorův blízký přítel, Giacomettiho označil za jednoho z nejdůležitějších existencionalistických umělců.

Již před aukcí vyvolal pozornost obraz Kostel v Cassone, krajina s cypřiši, který Gustav Klimt namaloval v roce 1913 u italského jezera Garda a který se ztratil po druhé světové válce.

Obraz koupil vídeňský průmyslník a mecenáš Viktor Zuckerkandl. Po jeho smrti v roce 1927 obraz zdědila jeho sestra Amalie Redlichová, která byla za války deportována z Vídně do židovského ghetta v Lodži.

Redlichová se po válce nevrátila a plátno zmizelo; objevilo se až v 60. letech. Nynější majitel, který chtěl zůstat v anonymitě, získal podle Sotheby's plátno legálně v dobré víře a dohodl se se synovcem Redlichové, jednaosmdesátiletým Georgesem Jorischem, který žije v Kanadě, na společném prodeji. I tady cena hodně překročila odhad (12 - 18 milionů).

Úspěšná předjarní vlna

Celkem se v Sothebys prodalo 31 z 39 nabízených děl včetně obrazů Reného Magritta, Egona Schieleho, Henriho Matisse či plastiky Henryho Moorea. 

Obdobná dražba se konala v další londýnské síni Christie's - i ta patří do tradiční předjarní vlny akcí impresionistů a moderního umění a vynesla 77 milionů liber. 

Nejdražší položkou tu byla Hlava ženy z roku 1963 od Pabla Picassa. Jde o portrét umělcovy druhé manželky Jacqueline, která se stala jeho oblíbeným modelem.

Portrét nebyl předtím nikdy nabízen v dražbě a od roku 1981 nezměnil majitele; navíc nebyl na veřejnosti k vidění od roku 1967. Očekávaná cena mezi 3 a 4 miliony liber se tak zvedla až na 8,1 milionu liber.

Za ním skončilo  plátno Keese van Dongena s názvem Cikánka (Gitane) - prodalo se za 7 milionů liber. K mání byl v Christie's i Vincent van Gogh, Edvard Munch nebo Renoir.

Zajímavou položkou z českého pohledu bylo zátiší Georgese Braquea Ovoce, džbán a dýmka. Obraz se loni v lednu prodal na dražbě v Praze za 11,56 milionu korun, ale v Londýně při odhadní ceně 260 000 až 350 000 liber (7,7 milionů až 10,4 milionů korun) kupce nenašel.

 

Právě se děje

Další zprávy