Do muzeí přišly v noci tisíce lidí

ČTK, dom
18. 6. 2006 10:25
Praha - Mimořádná akce pražských muzeí, která byla otevřena po celý sobotní večer, měla úspěch. Před muzei stály dlouhé fronty.
Foto: Oficiální stránky

Celkem v noci muzea a galerie navštívilo 135 tisíc lidí. To je zatím nejvíce v krátké historii tradice muzejních nocí.

Fronty se před muzei a galeriemi začaly tvořit už od sedmi večer, kdy začal být vstup zdarma. Do historické budově Národního muzea na Václavském náměstí přišlo za prvních patnáct minut na sedm set návštěvníků.

Za první hodinu pak Národní muzeum, které bylo organizátorem celé akce, navštívilo na pět tisíc lidí. Ty všechny kromě volného vstupného zlákalo i to, že muzea slíbila mimořádně ukázat i unikáty a kuriozity z jindy nepřístupných sbírek.

Umělecko-průmyslové muzeum
Umělecko-průmyslové muzeum | Foto: Aktuálně.cz

Podobně velký zájem jako o Národní muzeum byl podle organizátorů také o další exponovaná místa jak ve středu města, tak na Pražském hradě.

Koordinátor akce Pavel Douša uvedl, že například na Vyšehradě stála fronta dlouhá 200 metrů, do Muzea Antonína Dvořáka se přišlo jen během první hodiny podívat 650 lidí a do policejního muzea 1500 lidí.

"Pokud se nestane něco mimořádného, nepřijde bouřka nebo krupobití, pak by měla návštěvnost překonat loňskou," odhadl Douša.

Infobox
Autor fotografie: Oficiální stránky

Už předloni, kdy se konala poprvé, projevilo o muzejní noci o muzea a galerie zájem 50 tisíc lidí, loni se zájem více než zdvojnásobil - přišlo na 120 tisíc návštěvníků.

Letos bylo v Praze otevřeno 43 objektů. Zájmce mezi nimi vozily zdarma autobusy dopravního podniku, který je jedním z pořadatelů. Zájemci se díky nim dostali i do nejvzdálenějších míst, například do zámku ve Zbraslavi, kde pro ně byla připravena Orientální muzejní noc se čtením perské poezie.

 

Právě se děje

Další zprávy