Diváci si rádi oblíbený seriál i přečtou

dab, ČTK
13. 12. 2005 10:00
Praha - Nejenže televizní seriály lákají k obrazovkám obrovské masy diváků, ale mnohé prožívají druhý život v knižní podobě.
Osudy hrdinů třetí série Ranče U Zelené sedmy se mnoho diváků dozvědělo z knihy ještě před uvedením seriálu na obrazovky.
Osudy hrdinů třetí série Ranče U Zelené sedmy se mnoho diváků dozvědělo z knihy ještě před uvedením seriálu na obrazovky. | Foto: Aktuálně.cz

Upravené scénáře k nejúspěšnějším z nich jsou totiž vydávány v desetitisícových nákladech, což znamená bestseller, protože běžná kniha vychází v nákladu cca 2000 kusů, a nemají problém s odbytem. Takovému zájmu se diví i samotní autoři seriálových knih.

Prvního i druhého dílu knížky o Ranči U Zelené sedmy, který diváci mohli sledovat na veřejnoprávním kanálu, se prodalo téměř 30.000 výtisků, stejně jako titulu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech. Neméně úspěšně si vedla první z knih věnovaných fenomenální sérii televize Prima Rodinná pouta, jež se stala sedmnáctou nejprodávanější knížkou roku 2004.

O pět příček níže se vloni umístilo knižní vydání seriálu Novy Pojišťovna štěstí. Fakt, že si knihu zakoupilo méně čtenářů než u Rodinných pout, seriálu vynahradil vyšší divácký zájem. V průměru jej zhlédlo 3,256 milionu lidí, zatímco Rodinná pouta lákala zhruba dvakrát méně diváků. Knihu si koupilo něco přes 20.000 čtenářů.

Důkazem, že koupi tištěné verze seriálu nemusí předcházet jeho zhlédnutí, budiž prodej 12.000 kusů třetího pokračování Ranče U Zelené sedmy ještě před jeho uvedením na obrazovky.

Současné knihy o seriálech si však nezadají s tituly z přelomu osmdesátých a devadesátých let. Nemocnici na kraji města si tehdy jako knihu koupilo 150.000 lidí, tří pokračování příběhů ze seriálu Dallas se prodalo 300.000 kusů.

Počty prodaných výtisků knih o seriálech nutí k zamyšlení. Opravdu je seriálová tvorba natolik poutavá, že si ji diváci touží užít ještě z knížky? Jaké je pracovní vytížení, vzdělání nebo věk lidí, kteří si je kupují? Neberou nakonec seriály dvakrát tolik času než původní knižní produkce, na kterou, jak mnozí s oblibou tvrdí, nezbývá čas?

 

Právě se děje

Další zprávy