Čtvrtina epopeje bude od konce března k vidění v Praze

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 2. 2011 17:04
Restaurátoři pět pláten v příštích dnech ošetří
Foto: GHMP

Praha - Restaurátoři Galerie hl. m. Prahy v nejbližších dnech ošetří pět pláten ze souboru Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Obrazy jsou téměř dva týdny v Praze v Malé dvoraně Veletržního paláce, kam byly převezeny ze zámku v Moravském Krumlově.

Prohlídka expertů z galerie prokázala, že jsou v dobrém stavu, mají jen drobné odřeniny a jsou běžně znečištěná. Prvním krokem bude odstranění prachu.

Zrestaurované obrazy si budou moct lidé prohlédnout v Malé dvoraně Veletržního paláce od konce března do 22. května.     Epopej měla být převezena do Prahy už loni v říjnu, restaurátoři tehdy stačili sejmout pět pláten z napínacích rámů, navinuli na speciální válce a zabalili do fólií.

Tento mezistav panoval od doby, chtěla si chtěla Praha dílo odvézt. Vedení Moravského Krumlova ale nechalo výstavní prostory na zámku exekučně zapečetit. Soud však následně rozhodl, že dílo  patří metropoli. Situaci zklidnila jednání nových vedení radnic, ale pak se vše znovu vyhrotilo.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a krumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09) se nedávno dohodli na tom, že pět pláten Slovanské epopeje odvezených do Prahy se už letos do Moravského Krumlova nevrátí. Zbylé obrazy chce vedení hlavního města z moravskokrumlovského zámku odstěhovat letos na podzim.

Foto: GHMP

"My bychom pochopitelně rádi vyšli Krumlovu vstříc a zrealizovali výstavu těch zbylých 15 pláten na zámku v Moravském Krumlově, ale vše bude otázka dalších dnů a dalších jednání," komentoval nedávno situaci šéf Galerie hl. města Prahy Milan Bufka. V říjnu by ale chtěli do Prahy převézt i zbytek děl a vystavit epopej kompletní. Zámek v Krumlově by se měl rekonstruovat.

Cyklus Slovanská epopej, kterou maloval Mucha na zámku Zbiroh od roku 1910 celkem 18 let, tvoří 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Sedm největších pláten měří 8,1 metru krát 6,1 metru.

V Praze jsou části Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě, Car Simeon Bulharský, Jan Milíč z Kroměříže, Mistr Jan Hus káže v kapli Betlémské a Po bitvě u Grunwaldu. Převoz přišel na 200 000 až čtvrt milionu korun.

Muchovi potomci jsou v názoru na stěhování monumentálního díla rozděleni. Zatímco vnučka Jarmila Mucha Plocková s vystavením v Praze souhlasí, vnuk John Mucha a jeho matka Geraldina se dlouhodobě zasazují o setrvání obrazů v Krumlově.

 

Právě se děje

Další zprávy