Co se četlo a co se číst teprve bude?

Richard Klíčník
20. 12. 2005 0:00
Praha - Na trhu je tolik knih, že je těžké se v nich orientovat. Když už nastane ona chvíle, kdy si na čtení uděláme čas, nastává otázka: Co číst?

Největší letošní úspěchy v prodejnosti slavila Vatikánem zatracená kniha Šifra mistra Leonarda, později znovu přeložená a vydaná pod názvem blíže podobnému originálu - Da Vinciho kód. Kniha je to mystifikační a zavádějící, rozhořčení římskokatolické církve je pochopitelné, nadšení, senzace a tajemství chtivého čtenářstva taktéž.

Dalším, překvapivějším knižním trhákem roku 2005 byla Lukjaněnkova Noční hlídka. Dá se jen těžko říci, zda byl úspěch zajištěn podporou filmu nebo svižným, čtivým a zároveň nenáročným příběhem z prostředí Ruska devadesátých let, který těší déle než hodina a půl v sále kina.

Noční hlídka Sergeje Lukjaněnka
Noční hlídka Sergeje Lukjaněnka | Foto: Aktuálně.cz

Za třetí nejúspěšnější knihu roku se dá považovat Fulghumovo Třetí přání (jeho oba díly). Soupiska nejúspěšnějších titulů letos vypadá tak trochu jako propagační článek o nakladatelství Argo, kterému patří nové vydání Brownova Kódu, Lukjakněnka vydává společně s nakladatelstvím Triton, Fulghuma vydává Argo samostatně.

Tak co číst?

Čtivá by měla být i nová kniha jejich kmenového spisovatele Miloše Urbana Santiniho Jazyk. Ta vypráví o nebezpečném pátrání po tajemství univerzální věty. Existuje vůbec? Nebo je to chiméra? A proč někdo neváhá prolít krev, jen aby zůstala utajena? Odpověď je možná právě v této knize a inkoustem může být krev, říká se v anotaci na knihu. Urbanovy knihy mají buď bezbřehé obdivovatele nebo odpůrce. Je dobré si vyzkoušet, ke které kategorii kdo patří. Pokud v něčem bezkonkurenčně vyníkají, je to jejich grafická úprava. I u poslední knihy je skvělá.

Obálka nového Pottera
Obálka nového Pottera | Foto: Aktuálně.cz

Z českých autorů má svoje místo na výsluní žebříčků zajištěn Michal Viewegh, letos s miniprózou Lekce tvůrčího psaní. Je pozoruhodné, že jej ohrozil z internetu do knižní podoby převedený blog Ostravaka, anonymního autora glosujícího dění nejen v Ostravě a jejím okolí.

Novinky na poslední chvíli

Do prodejů knih ještě určitě promluví kůň Albatrosu Harry Potter, který spustil mezi knihkupci válku o zákazníka. Na výsledky prodeje bude třeba nějakou dobu počkat, ale rozhodně nebudou nepříznivé.

Zajímavé tituly vydávají i další nakladatelské domy. Vydavatelství BB art se sice nedostalo letos na špičky žebříčků tak často, ale právě v těchto dnech vydalo nový román Luise de Bernièrese Ptáci bez křídel. Autor se u nás proslavil díky mnohokráte oceněnému románu Mandolína kapitána Coreliho. Nový román je z prostředí turecké vesnice a ve světě patřil k velmi diskutovaným dílům.

Obálka Ptáků bez křídel
Obálka Ptáků bez křídel | Foto: Aktuálně.cz

Bernièressvou knihu opět zaplnil nezapomenutelnými postavami, které vedou barvité životy, dokud jim do nich nezasáhne první světová válka a mladí muži nenarukují na frontu. V atmosféře vypjatého nacionalismu a zjitřeného náboženského cítění se schyluje k etnickým čistkám a pochodům smrti a osud řecké komunity ve vyhladovělém Eskibahçe spěje k neradostnému vyústění. Díky popularitě předchozích knih se dá předpokládat, že o další knižní hit je postaráno.

Zajímavě se jeví i román Madame, jehož autorem je polský spisovatel Antoni Libera. Jedná se o příběh sedmnáctiletého středoškoláka okouzleného krásnou a vzdělanou učitelkou francouzštiny uprostřed tíživé reality Polska konce šedesátých let. Hlavní hrdina v něm - frustrovaný dobovou atmosférou a pocitem, že se pro život i umění "narodil příliš pozdě" - popisuje svůj osudový citový prožitek, který postupně ovlivní celý jeho budoucí život. V prosinci jej vydalo nakladatelství Paseka.

Ptáci bez křídel
Ptáci bez křídel | Foto: Aktuálně.cz

A na závěr připomeňme ještě edici Světová knihovna Odeonu. V této řadě vycházejí romány, které oslovily čtenáře celého světa, a je zde proto vyšší pravděpodobnost úspěchu i u nás. Na Aktuálně jste mohli číst o Kelmanově románu Holky, v edici vycházejí také skvělé knihy dekonstruktivního Chucka Polahniuka. To jsou pouze dva z desítek výtečných autorů, které tato edice nabízí.

Číst tedy je co. A pokud si uděláme i ono KDY, bude to stát za to.


 

 

Právě se děje

Další zprávy