Číňan koupil na aukci století sporné sošky. A nezaplatí

Kultura Kultura, Red Kul
2. 3. 2009 12:15
Bronzové hlavy zajíce a krysy patřily do sbírky YSL

Paříž, Peking - Kauza bronzových sošek, které byly minulý týden vydraženy při aukci sbírky umění zesnulého módního návrháře Yvese Saint Laurenta v Paříži,  má nečekané pokračování.

Peking se neúspěšně dožadoval stažení obou artefaktů z aukce a navrácení do země původu. Francouzský soud však ve zkráceném řízení jejich prodej v "dražbě století" povolil. Teď se ale ukázalo, že je koupil Číňan a odmítá za ně zaplatit.

To zřejmě nečekala ani francouzská ministryně kultury Christine Albanelová, která ještě těsně před prodejem řekla, že pokud má některá země zájem získat zpět umělecké dílo, nic jí nebrání se dražby zúčastnit.

Sošky byly součástí rozsáhlé umělecké sbírky Saint Laurenta a jeho partnera Pierra Bergého, který také aukci organizoval. Oba kontroverzní artefakty koupili legálně. Sošky minulou středu vydražil neznámý kupec, který se třídenní aukce v pařížském Grand Palais účastnil po telefonu. Nyní údajný nový majitel vystoupil na tiskové konferenci.

Foto: Reuters

Skulptury vydražil za 28 milionů eur; s poplatky to znamená, že by za každou měl dát skoro 15 milionů euro. "Chci zdůraznit, že tyto peníze nemohou být vyplaceny," uvedl Cchaj Ming-čchao podle Reuters s tím, že jeho účast v aukci byla aktem vlastenectví.

"Myslím, že v takové chvíli by vystoupil každý Číňan. Jen jsem plnil svoje povinnosti," konstatoval sběratel umění, který údajně vede aukční síň ve městě Sia-men na jihovýchodě země.

Prohlášení podle agentur vydala Nadace národního dědictví Číny, která se od roku 2002 snaží do země vrátit ukradené umělecké předměty.

Kvůli dražbě vzácných hlav zajíce a krysy z období čínského císařství, které v roce 1860 v Pekingu ukořistili francouzští a britští vojáci, vypukla mezi Čínou a Francií přestřelka. Peking požadoval jejich navrácení.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Čína neuspěla. V aukci století byly i císařské hlavy

Jsem ochoten odevzdat je Číně, pokud bude připravena uznávat lidská práva a umožní návrat dalajlamy, vzkázal jim Bergé a mluvčí čínského ministerstva zahraničí na to reagoval: "Dražba předmětů uloupených během války nejenže uráží čínský lid a pošlapává jeho kulturní práva, ale porušuje i mezinárodní úmluvy."

Jejich prodej pak Čína znovu odsoudila a nadace spravující čínské dědictví vzkázala aukční síni: "Christie´s bude muset přijmout všechny důsledky vyplývající z takového prodeje." Není zatím není jasné, jestli už v té chvíli věděla o kroku "správného  vlastence".

Pařížská aukce vynesla celkem 373,5 milionu eur, které poputují pro Nadaci Bergé-Saint Laurent, kde je soustředěno dílo módního tvůrce, a na lékařský výzkum, především na boj proti AIDS.  Do pátku se pak konala ještě aukce oblečení se značkou YSL.

Na vysvětlenou, proč sbírku prodává, Bergé řekl, že bez YSL ztrácí podstatnou část významu. "Aukce je jako rozvod. Můžete se rozvést, a přesto milovat dál," dodal s tím, že jako jediný nedá do dražby první předmět, který si spolu koupili v roce 1958 - africkou sošku ptáka.

Od 70. let nakupovali ve velkém a uměním plnili svůj legendární byt na pařížském náměstí Vauban, kam se dostal jen málokdo. Teď byl ovšem přístupný všem zájemcům o umění - prostory muzea Grand Palais byly uspořádány právě do podoby připomínající jejich apartmá.

 

Právě se děje

Další zprávy