Čeští spisovatelé se chystají na literární turné

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 2. 2012 12:27
Vyvrcholením bude prezentace na lipském veletrhu
Foto: Jan Langer

Praha - Čeští spisovatelé se chystají na literární turné po Německu, Rakousku a Švýcarsku. Šňůra literárních čtení s názvem LITERAToUR.CZ odstartuje ve středu 22. února v Praze. Vyvrcholením cesty bude prezentace české literatury na lipském knižním veletrhu 16. března. Akci spolupořádají Česká centra.

Zahájení turné se zúčastní například autorka bestseleru Hrdý Budžes Irena Dousková, nositelky ceny Magnesia Litera Petra Hůlová a Petra Soukupová nebo esejista a literární kritik Jaromír Typlt. Literární debatu deseti spisovatelů budou moderovat básník a fotograf Igor Malijevský a spisovatel Jaroslav Rudiš.

Bude tam pokřtěno i speciální vydání časopisu Die Horen, které představí současnou českou literární a výtvarnou tvorbu v překladu renomovaných německých bohemistů a překladatelů.

"Jedná se o vůbec první takto koncentrovanou prezentaci české literatury v německojazyčném prostoru. Autorské dvojice v rámci čtení představí různorodé žánry i témata. Bezprostřední kontakt se spisovateli často u čtenářů vzbudí zájem a chuť si jejich knížky přečíst a dozvědět se něco víc," uvedla šéfka Českých center v Mnichově Zuzana Jürgensová.

Na počátku března se v Mnichově, Salcburku a Basileji představí literární dvojice Radka Denemarková a Petr Borkovec. Do Kolína, Curychu a dalších míst zamíří Rudiš s Hůlovou. V Hamburku a Berlíně uvedou svá díla Tomáš Zmeškal a hispanistka Markéta Pilátová.

Dohromady absolvují tři spisovatelské dvojice dvanáct čtení.

 

Právě se děje

Další zprávy