Cenu Josefa Škvoreckého získala Petra Hůlová

mp
4. 11. 2008 22:05
2. ročník soutěže ovládla románem Stanice Tajga
Petra Hůlová na křtu románu Stanice Tajga
Petra Hůlová na křtu románu Stanice Tajga | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prestižní literární ocenění od Nadace Josefa Škvoreckého a čtvrtmilionovou prémii navrch získala letos spisovatelka Petra Hůlová.

Porotu Ceny Josefa Škvoreckého nejvíce zaujal román mladé české prozaičky nazvaný Stanice Tajga. Informuje o tom server České noviny.

Hůlová v druhém ročníku soutěže obstála v konkurenci takových jmen jako Jaroslav Rudiš, Emil Hakl nebo Jiří Dědeček.

"Z titulů nominovaných na Cenu Josefa Škvoreckého je to kniha nejzralejší, a proto si cenu určitě zasloužila," uvedl předseda poroty a literární kritik Vladimír Karfík.

Autorka tak napodobila úspěch své prvotiny Paměť mojí babičce z roku 2002, která jí hned v úvodu její kariéry vynesla řadu literárních ocenění.

Touha odjet pryč

Stanice Tajga je spisovatelčinou pátou prózu, kterou tentokrát pojala jako dobrodružný příběh a zasadila ho na Sibiř, kam po válce odchází dánský podnikatel Hablund a po šedesáti letech se po jeho stopách vydává antropolog Erske.

"Jde v podstatě o ztracení jednoho člověka a o to, že ho jiný člověk nějakým způsobem hledá -  ale je to i příběh o ženě, která čeká na muže a celé roky o něm vlastně vůbec nic neví. A je to i polofaktografická  a poloimaginární historie odlehlé Sibiře," popisuje Hůlová.

Psala ze svých zkušeností, sama Sibiř mnohokrát navštívila. Vycházela ale i z vlastních pocitů a emocí.

"Dlouho jsem chtěla napsat knížku o někom, kdo někam odjede, a už se nikdy nevrátí. Protože i vlastně ve mně byl takový pocit - možná touha -  někam odjet a už se nevrátit," řekla.

 

Právě se děje

Další zprávy