Čapkovo kubistické děvče vyneslo 12 milionů

mch
24. 9. 2007 10:45
Dílo Karla Čapka překonalo svůj vlastní rekord

Praha - Za dvanáct milionů korun byl v neděli na aukci Galerie Art Praha vydražen obraz Josefa Čapka Děvče v růžových šatech. Vyvolávací cena obrazu přitom 2,2 milionu korun.

Podle serveru ceskenoviny.cz jde tak o nejdráže prodané dílo od tohoto autora. Aukce překonala rekord z minulého roku, kdy se Čapkova Koupel nohou prodala za 9, 3 milionů korun.

Kubistický obraz je z roku 1916, Čapkova nejvýraznějšího uměleckého období. Dílo pochází ze sbírky historika umění Jaroslava Borovičky, který obraz získal přímo od autora. V padesátých letech mu ho ale tehdejší režim zabavil a zpátky ho získal až po roce 1989.

Celkově pořád vede žebříček deseti nejdražších obrazů prodaných v Česku Abstraktní kompozice od Josefa Kupky, která se letos prodala za rekordních 13,4 milionu korun. Čapek vyskočil na druhé místo.

Oba byli zastoupeni i na nedělní aukci; dohromady se tu dražilo 415 obrazů a soch od českých a slovenských autorů. V katalogu se objevila i díla od Václava Špály, Alfonse Muchy nebo Emila Filly.

Žebříček se může znovu měnit už za měsíc. S rekordní vyvolávací cenou dvanáct milionů korun se bude dražit obraz Františka Kupky.

 

Právě se děje

Další zprávy