Britům se nejvíc líbí kniha o Talibanu

BBC, mor
8. 8. 2006 17:40
Londýn - Román The Kite Runner o dospívání ve válkou zmítaném Afghánistánu je podle britských čtenářů nejlepší knihou roku.

Debut někdejšího afghánského uprchlíka Khaleda Hosseiniho zvítězil v hlasování ostrovních čtenářských klubů o titul roku, které pravidelně organizují nakladatelství Penguin a operátor Orange.

Román Kite Runner, který poprvé vyšel v roce 2003, vypráví příběh malého chlapce, který žije  v zemi okupované sovětskou armádou a přihlíží, jak sílí hnutí Taliban.

"Úžasná věc. Tohle je jeden z nezapomenutelných příběhů, který ve vás zůstane roky. V této výjimečné knize jsou obsažena všechna opravdu velká témata života i literatury: láska, čest, vina, strach, spása... Je tak silná, že každá další kniha, kterou jsem po ní přečetla, vypadala nemastně," charakterizovala již dříve oceněný román Isabel Allendeová, novinářka a spisovatelka z Chile.

Khaled Hosseini
Khaled Hosseini | Foto: Aktuálně.cz

Americký občan Hosseini v rozhovoru pro britský Independent přiznal, že cena mu udělala velkou radost. "Jsem potěšený, že mezi tolika skvělými romány právě Kite Runner čtenáře oslovil nejvíc. Obdržet cenu od lidí, kteří jsou neustále obklopeni novými knihami, pro mě znamená opravdu mnoho."

Ve Velké Británii se jeho románu zatím prodalo 750 tisíc výtisků, ve Spojených státech je už déle než dva roky na seznamu nejprodávanějších knih listu New York Times.

Hosseini se narodil v Kábulu v roce 1965. Jeho rodina odešla v roce 1976 do Paříže a domů se už nevrátila. Od roku 1980 žije v USA; vystudoval medicínu, je ženatý, má dvě děti.

 

Právě se děje

Další zprávy