Besser odvolal ředitele Národního technického muzea

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 8. 2010 20:56
Rozhodnutí ministra kultury má okamžitou platnost
Ministr kultury Jiří Besser
Ministr kultury Jiří Besser | Foto: Oficiální web Jiřího Bessera

Praha - Ministr kultury Jiří Besser odvolal ve čtvrtek s okamžitou platností Horymíra Kubíčka.

Ředitel Národního technického muzea podle slov ministra nesprávně zacházel s veřejnými prostředky.

Kubíček podle informací ČTK fakturoval muzeu honoráře, na které neměl nárok.

"Máme vážná podezření, že se v muzeu nenakládalo s veřejnými prostředky tak, jak by se s nimi nakládat mělo," řekl Stanislav Brunclík, tajemník ministra.

Dodal, že v současné době v NTM probíhá interní audit, který doprovází zástupci organizace Transparency International. Od pondělí by měl v NTM nastoupit externí forenzní audit renomované auditorské společnosti.

Kubíček odmítá, že by jednal nehospodárně. Proti nařčení se prý hodlá bránit soudní cestou. "Pevně věřím, že mě probíhající audit očistí," vzkázal s tím, že o důvodech odvolání neví nic bližšího.

Nepravdivé je podle něj i tvrzení, že se z muzea ztrácely exponáty. "Pokud by tak kdokoliv učinil, byl bych první, kdo na něj podá trestní oznámení."

Vedení muzea převzal statutární zástupce ředitele Oldřich Rambousek, který instituci povede do doby jmenování nového ředitele nebo pravděpodobněji výběrového řízení na jeho místo.

Horymíra Kubíčka jmenoval bývalý ministr kultury Václav Jehlička do funkce generálního ředitele Národního technického muzea v Praze 1. června 2007. Do té doby pracoval Kubíček jako vedoucí odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu kraje Vysočina.

 

Právě se děje

Další zprávy