Tisíce folkařů míří do ráje. Na Zahradu

gra
3. 7. 2007 16:30
Přijede i starej dobrej Honza Nedvěd

Náměšť na Hané - Kdo je opravdový folkař, nikdy si samozřejmě nenechá ujít festival Zahrada v Náměšti na Hané. Až do soboty 7. července se tu na několika scénách vystřídá na 140 kapel a sólistů z folkové, country i rockové scény.

Chybět nebude Žalman a spol., Hradišťan, Robert Křesťan a Druhá tráva, Fleret a Jarmila Šuláková, Pepa Streichl, Jablkoň, Zuzana Homolová a další.  "Návštěvníky čeká i škola bubeníků, ranní bubenická meditace, křty CD a knih, soutěže či jam sessiony," říká dramaturg a folkový guru Michal Jupp Konečný.

Očekávanou událostí je je návrat Jana Nedvěda na tuzemskou přehlídku folku a country, která slavní deset let v Náměšti  "Mám výborný pocit z toho, že se vrací, a nemyslím jenom na Zahradu. Že se odpoutal od těch svých dávných či nedávných běsů a začíná to možná být zase už ten starej dobrej Honza," liboval si Konečný v rozhovoru pro MF Dnes.

Možnost vystoupit budou mít i ti, kteří nejlépe uspěli ve výběrovém Konkursu Zahrady. Přihlásilo se do něj přes 400 zájemců, nejlepších osmnáct skupin a šest písničkářů však bude na Zahradě soutěžit o ceny.

Loňští vítězové Létající rabín, Divozel, Jana Šteflíčková, Pupkáči nově dostanou prostor v hlavních večerních časech. "Ještě loni nazývaná figurka Krteček letos na 18. ročníku dosáhla plnoletosti. Proto jsme cenu přejmenovali na Krtka. O udělení čtyř z pěti cen rozhodne publikum," uvedl Konečný.

Foto: Oficiální stránky

Hlavní program festivalu se odehraje na čtyřech scénách zámeckého lesoparku v Náměšti na Hané; na koncerty se lidé mohou jít i v Olomouci, Lipníku nad Bečvou, Šternberku a Drahanovicích.

Zatímco během roku se na přípravě Zahrady podílí tři lidé, v průběhu festivalu se tým pořadatelů a techniků rozroste na zhruba 500 lidí. Pro davy návštěvníků se snaží každoročně rozšiřovat služby.

"Už loni se osvědčilo hlídání dětí, kdy rodiče si mohou dítě odložit na tři hodiny a jít se dívat na koncert. Proto službu rozšíříme. Zpestříme a zvětšíme i občerstvení, bude tam i čajovna, kavárna či cukrárna. Rozhodně se to nebude ubírat typickou cestou pro festival klobása-pivo," vypočítává Konečný. K tomu patří i teplé sprchy. Stejně jako v minulých letech trvá i kyvadlová doprava z Olomouce.

Starosti má ale se Zahradou starostka Marie Husičková. V obci se buduje kanalizace a ulice jsou rozkopané. "S firmou jsme se domluvili, že na týden přeruší stavební práce i některé uzávěry silnic. Přesto musejí návštěvníci Zahrady počítat s omezeními a překážkami a být na sebe více opatrní," uvedla starostka.
  
Zahrada je součástí evropského festivalového projektu Festival tří sluncí. Spojuje přehlídky v Náměšti na Hané, polských Skierniewicích a slovenské Levici. Loni se v Náměšti na Hané během festivalu vystřídalo kolem 33 tisíc lidí.

Oficiální stránky festivalu najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy