The Beatles s písní dotvořenou umělou inteligencí po 54 letech znovu ovládli hitparádu

ČTK ČTK
10. 11. 2023 22:42
The Beatles s písní dotvořenou umělou inteligencí po 54 letech znovu ovládli hitparádu

The Beatles se svou poslední písní Now and Then, kterou pomohla dotvořit umělá inteligence, ovládli britský žebříček singlů. Nejslavnější popová kapela historie tak desítky let po svém rozpadu stanovila nový rekord, pokud jde o dobu, po níž se do čela hitparády vrátila. Podařilo se jí to po 54 letech.

Now and Then je 18. písní The Beatles na první pozici britského žebříčku UK Singles Chart. Sedmnáctou byl song The Ballad of John and Yoko, jenž takto uspěl v roce 1969.

"Brouci" překonali rekord zpěvačky Kate Bush, která britský žebříček loni znovu ovládla po 44 letech s písní Running Up That Hill z roku 1985. Ta si našla nové posluchače díky sci-fi seriálu Stranger Things od Netflixu. Předtím Kate Bush zaujala jako devatenáctiletá v roce 1978 debutovým singlem Wuthering Heights.

Baladu ve středním tempu Now and Then složil John Lennon ke konci 70. let minulého století. Díky umělé inteligenci se podařilo oddělit jeho hlas od klavírního doprovodu z původní demonahrávky. Přidáním záznamu kytary George Harrisona z roku 1994 a nově nahraného doprovodu dosud žijících členů The Beatles, Paula McCartneyho a Ringa Starra, vznikla údajně definitivně poslední vydaná píseň The Beatles.

 

Právě se děje

Další zprávy