Spisovateli Savianovi hrozí kvůli sporu s premiérkou až tři roky vězení

ČTK ČTK
15. 11. 2022 18:00
Spisovateli Savianovi hrozí kvůli sporu s premiérkou až tři roky vězení

Kvůli sporu se současnou italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou hrozí spisovateli Robertu Savianovi až tři roky vězení. Saviano v roce 2020 nazval v televizi tehdejší opoziční političku parchantkou kvůli jejímu postoji k záchraně migrantů, píše agentura ANSA. V Římě dnes začal proces, který posoudí, zda se Saviano dopustil trestného činu pomluvy. Premiérčin advokát uvedl, že jeho klientka zváží, zda trestní oznámení na známého spisovatele stáhne.

Saviano nazval parchanty Meloniovou a současného ministra dopravy Mattea Salviniho, když komentoval úmrtí malého dítěte, které zemřelo při ztroskotání lodi pževážející migranty ze severní Afriky do Itálie. Spisovatel poukázal na tvrdý přístup dvojice krajně pravicových politiků například vůči lodím humanitárních organizací, jež přebírají na palubu migranty z chatrných plavidel a člunů.

Advokát současné premiérky Luca Libra uvedl, že právě toto označení představuje podstatu trestného činu pomluvy, kterého se spisovatel údajně dopustil. "Parchant není kritika, ale nadávka," uvedl. Podle advokáta ale Meloniová zvažuje, že oznámení stáhne. Dnes se k procesu přidal jako poškozený současný ministr dopravy a šéf Ligy Salvini.

 

Právě se děje

Další zprávy