Šary Vary. A v Praze je Single Man, Lurdy i Bridges

Kultura Kultura
13. 7. 2010 16:40
Aero a Světozor nabízejí tradiční ozvěny festivalu
Foto: ČSFD

Praha - Už pojedenácté přináší kino Aero a Světozor fanouškům Oficiální ozvěny MFF Karlovy Vary. Tradičně začaly v den ukončení přehlídky, letos tedy uplynulou sobotu.

Pro diváky v Praze je na 12 dní připraven výběr z toho, co letošní festival přichystal. Možná ale přehlídku využijí i ti,  kdo ve Varech byli, ale nesehnali už lístky, nebo si chtějí výjimečný zážitek z některého snímku zopakovat. V rámci Ozvěn se představí 40 snímků vybraných z 204 celovečerních filmů.

Foto: MFFKV
Speciál k letošnímu ročníku najdete zde
Blog Kamila Fily z festivalu najdete zde
Fotoblog z celého letošního ročníku najdete zde

Mimosoutěžní hlavní program zastupuje film Crazy Heart; snímek o stárnoucím osamělém countryovém písničkáři, který letošní Vary zahajoval, přinesl Jeffu Bridgesovi v hlavní roli prvního Oscara v kariéře.

Foto: Aktuálně.cz

Ze soutěžní sekce Ozvěny zopakují český film 3 sezóny v pekle, koprodukční snímek Bratr a sestra (Argentina, Uruguay, Španělsko) a íránské drama Jsou věci, které nevíš odkazující na Scorseseho film Taxikář.

K vidění bude i soutěžní Kuky se vrací a vítězná španělská Moskytiéra, jejíž režisér  Augustí Vila si z Varů odnesl za film Křišťálový globus. Posledním snímkem ze soutěžní  sekce je francouzské Sladké zlo - psychologický thriller debutujícího Oliviera Coussemacqa o patnáctileté dívce, která se vnutí staršímu manželskému páru.

Ze sekce Otevřené oči se divákům představí kanadský film Imaginární lásky o svérázném milostném trojúhelníku. Oblíbená sekce Horizonty, která představuje filmy, které si dobře vedly na některém z nedávných světových festivalů, nabídne hned šest  snímků.

Foto: Aktuálně.cz

Italská Dvojitá hodina - temná hra s žánry kombinující film noir, thriller, love story i psychologický horor - získala v Benátkách cenu za ženský herecký výkon a ocenění pro nejlepší italský film. Snímek Na cestě od režisérky Jasmily Žbanićové zkoumá „muslimizaci" poválečné Bosny. Velké úspěch měly ve Varech Lurdy - film Jessicy Hausnerové o mladé ženě upoutané na vozík ukazující slavné poutní místo jako svatostánek komerce.

Z Horizontů je na programu i "pohádkový" film Ondine Neila Jordana o novodobé mořské panně a hlavně dva snímky, které rovněž nadchly publikum. Francouzský snímek Sama v Africe je druhý film režisérky-herečky Claire Denisové; odehrává se v zemi zmítané občanskou válkou a vypráví o ženě, jež snaží zachránit úrodu kávové plantáže.

Režijní debut slavného návrháře Toma Forda Single Man je pak vizuálně strhující snímek s Colinem Firthem a Julianne Moore, který vypráví o jednom dni v životě vysokoškolského učitele - homosexuála, který se vyrovnává se ztrátou partnera.

Ze sekce Jiný pohled, která festivalovým divákům představují či formálně experimentální kinematografii, je na programu dánské vězeňské drama  R a temný australský thriller Red Hill, vítěz divácké ceny.

Foto: Aktuálně.cz

Z sekce belgické kinematografie organizátoři Ozvěn vybrali hravý snímek Pan Nikdo od Jaco Van Dormaela - sci-fi podobenství, kde se každá postava objeví ve snu někoho jiného; tito hrdinové pak na oplátku sní o jiném životě.

Z oblíbené sekce Půlnoční filmy je na programu jediný titul, dokument Kam se hrabe Hollywood, jenž ve Varech uváděl sérii australských exploatačních snímků ze 70. let v čele s filmy Kanec či Autokino zkázy.

Z vysoce hodnocené retrospektivy dua  Powell - Pressburger pak pochází Černý narcis o skupině anglikánských jeptišek v odlehlém koutě Himálaje a stejně slavný baletní snímek Červené střevíčky na motivy H. Ch. Andersena.

Čtěte také:
Letošní Vary: dobré filmy na sjezdu bárbín a kenů

Z českých „karlovarských" filmů je na programu i dokumentární Katka, Zoufalci, Český mír, Protektor nebo záznam opery o osudu Milady Horákové Zítra se bude v režii Jana Hřebejka.

Všechny filmy jsou uváděny buď v češtině, nebo s českými titulky; téměř všechny jsou navíc i „English friendly".

Kompletní program Ozvěn najdete zde

 

Právě se děje

Další zprávy