Rock for People veze do Hradce The Killers

kul, ČTK
22. 3. 2007 10:00
Praha Dvojitá premiéra: festival Rock for People bude letos poprvé v Hradci Králové, poprvé v Česku zahraje i jeho hlavní hvězda The Killers.
Foto: Reuters

"Jsme nesmírně rádi, že The Killers přijedou poprvé zahrát svým českým fanouškům právě na náš festival," říká jeden z organizátorů Šimon Kotek.

Foto: Universal Music

Jeden z největších českých festivalů se uskuteční v tradičním termínu od 4. do 6. července, ale na letišti v Hradci. Předchozích dvanáct ročníků se konalo na stadionu v Českém Brodě na Kolínsku.

O amerických The Killers s nadsázkou mluví jako o nejlepší britské skupině, která není z Británie. Obdiv pro zvuk elektrické kytary je ale stejný všude na světě, proto Evropané přijali The Killers za své a melodické písně lasvegaského kvarteta se jim dostaly pod kůži.

Kapelu tvoří zpěvák a klávesista Brandon Flowers, kytarista a zpěvák Dave Keuning, baskytarista a zpěvák Mark Stoermer a bubeník Ronnie Vannucci.

Debutové album Hot Fuss vydali The Killers v roce 2004 a prodalo se jej přes pět milionů kusů. Další desku Sam's Town vydali loni a potvrdili svoji prominentní pozici v současném rockovém světě.

Kapela ověnčená cenami MTV i Brit Awards na jaro chystá velké americké turné, v červnu bude vystupovat jako hvězda řady evropských festivalů, například v Glastonbury právě tady si získala srdce Britů či dánském Roskilde. The Killers do Česka přiletí soukromým letadlem 3. července, na Rock for People vystoupí o den později.

Podle pořadatelů byla jedním z důvodů přestěhování přehlídky do nového areálu právě možnost přilákat na Rock for People skutečně hvězdné a aktuální kapely z první ligy světového rocku.

Foto: Aktuálně.cz

Dalšími potvrzenými zahraničními kapelami jsou elektroničtí Basement Jaxx z Británie, švédští The Hives a americká kapela Flipsyde.

Areál v Hradci Králové, ve kterém se v létě už několik let koná festival Hip Hop Camp, nabídne oproti stadionu v Českém Brodě asi čtyřikrát větší plochu a přibližně sedmkrát více prostoru k parkování aut.

Pořadatelé si slibují také lepší ochranu návštěvníků před nepřízní počasí, která festival minulosti téměř pravidelně provázela. Výhodou je i travnatá plocha letiště, která se při dešti nepromění během pár chvil v bláto, jako se stávalo v Českém Brodě.

Festivalový program návštěvníkům představí celkem 120 kapel a hudebníků. Informace o festivalu jsou uvedeny na jeho
internetových stránkách www.rockforpeople.cz.  

 

 

Právě se děje

Další zprávy