The Killers změnili Berlín na Samovo město

Jan Šprincl
17. 3. 2007 14:00
Berlín - Nejlepší britská kytarovka z Las Vegas představila v německé metropoli písně z posledního alba Sam´s Town.
The Killers
The Killers | Foto: Reuters

Bylo to až na starém kontinentě, kde američtí The Killers se svým kytarovým rockem smíchaným s novou vlnou prorazili: v době úspěchů Muse, Placebo nebo The Kooks to má svoji logiku.

Brandon Flowers, zpěvák The Killers, tvrdí, že jeho hudební satori proběhlo na koncertě The Oasis a od té chvíle si šel za svým. Než jeho kapela došla slávy, trvalo to dva roky, ale nakonec s The Killers podepsal malý anglický label Lizard King a debut Hot Fuss se dočkal milionových prodejů.

Foto: Universal Music

Srdce Britů si The Killers úplně získali předloni na festivalu v Glastonbury: nemocná Kylie Minogue odřekla vystoupení a Flowersova parta narychlo na sebe vzala roli headlinerů. To všechno společně s novinkou Sam´s Town bylo důvodem, proč byli The Killers na letošních Brit Awards vyhlášení nejmilovanější zahraniční kapelou s albem roku.

Zatímco Grammy jim odolávají, v Evropě se o The Killers s nadsázkou mluví jako o nejlepší britské skupině, která není z Británie. Obdiv pro zvuk elektrické kytary je ale stejný všude na světě, proto Evropané přijali The Killers za své a melodické písně lasvegaského kvarteta se jim dostaly pod kůži. 

Publikum na vystoupení v berlínské Areně toho bylo důkazem. Hala ve čtvrti Treptow ze všeho nejvíc připomíná opuštěnou továrnu, ale se třemi velkými bary a vyvýšenými místy ke stání taky velký rockový klub.

Foto: Universal Music

The Killers se v takovém prostředí cítili dobře. Stominutový koncert se obešel bez velkých efektů, atmosféru navozoval bohatý světelný park, pár kilo barevných papírových flitrů padajících ze stropu a hlavně energie hudebníků na pódiu a jejich šestnáct písní.

Začátek vystoupení se shodoval s prvními stopami desky Sam´s Town stejnojmenný elektronický hit vystřídala Enterlude, kterou kapela uvítala diváky pod pódiem, pak přišla When You Were Young, singl z alba vydaného loni v říjnu. Ruce německy i anglicky mluvících fanoušků byly rychle nad hlavami a aplaudovaly hlavně excentrickému výkonu pětadvacetiletého Flowerse.

Zpěvák naplňoval pověst Bruce Springsteena transformovaného do kapely Duran Duran, jak zní jeden z bonmotů západních médií - chvílemi s mikrofonem frázoval do prvních řad, jindy se doprovázel na klávesy a splynul s kapelou.

Foto: Universal Music

S publikem jinak nekomunikoval; mezi písněmi si stejně jako kytarista Dave Keuning, basista Mark Stoermer a bubeník Ronnie Vannucci dával tichou pauzu. Koncertu tak po každé písni spadla energie a s novou skladbou ji všichni v sále museli znovu hledat.

Nejlepší k tomu byly skladby z Hot Fuss jako rychlá Somebody Told Me, vzpomínkově milostná Smile Like You Mean It, Jenny Was a Friend of Mine s kriminální zápletkou, Indie Rock & Roll jako vyznání moderní hudbě a před přídavkem ještě Mr. Brightside. Kapela se nechala vytleskat na čtyři písně a celá hala se přidala k textu pochodové All These Things That I've Done se slovy "I got soul, but I'm not a soldier".

The Killers se stejně jako na albu Sam´s Town stylově rozloučili zvoláním "we hope you enjoyed your stay it´s good to have you with us, even if it's just for the day".

Nezdálo se, že by byl někdo jiného názoru.

The Killers: Sam´s Town Tour 2007. Arena, Berlin, 10. března 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy