Režisér Svozil obdržel Cenu Marka Ravenhilla za nejlepší inscenaci současné hry

ČTK ČTK
7. 6. 2024 5:59
Režisér Svozil obdržel Cenu Marka Ravenhilla za nejlepší inscenaci současné hry

Cenu Marka Ravenhilla za nejlepší inscenaci současné divadelní hry v roce 2023 získal Adam Svozil díky inscenaci Autorka, kterou režíroval v budějovickém Jihočeském divadle. Text skotské dramatičky Elly Hickson se zabývá otázkami genderové nerovnosti a uměleckých i životních hodnot nejen v divadelním světě. Vítěze vybrala rada ze sedmi finalistů, kteří vzešli z více než stovky inscenací nových textů. Ocenění v podobě kožichu, který letos navrhla česká designérka Maria Nina Václavková, Svozil převzal tento čtvrtek v Divadle Letí na pražské Štvanici.

Podle členky poroty Sylvie Vůjtkové se hra Autorka vymezuje proti zažitému společenskému řádu. "V režii Adama Svozila na půdě Jihočeského divadla vznikla velice pozoruhodná inscenace, která otevírá zásadní témata dnešní doby, aniž by předkládala jednoduchá řešení nebo sama sebe brala příliš vážně, a daří se jí organicky propojovat silný apel s patřičným nadhledem. Velkou zásluhu na tom má herecké obsazení, které bravurně dokáže střídat křehce intimní polohy s bojovným apelem a humornou nadsázkou," hodnotí Vůjtková.

Cena Marka Ravenhilla byla letos udělena potřinácté. Ocenění, které je součástí projektu Centrum současné dramatiky, nese jméno šestapadesátiletého britského dramatika, který ve druhé polovině 90. let šokoval publikum otevřeností a zobrazením fyzických i psychických krutostí současného světa.

 

Právě se děje

Další zprávy