Ředitelem Uměleckoprůmyslového muzea v Praze bude Radim Vondráček

ČTK ČTK
18. 7. 2023 13:22
Novým ředitelem Uměleckoprůmyslového muzea v Praze bude od 1. listopadu na šest let současný šéf jeho sbírek a výzkumu Radim Vondráček. Ve funkci nahradí Helenu Koenigsmarkovou, která stojí v čele instituce déle než 30 let a končí na vlastní žádost.
Radim Vondráček pracuje v muzeu přes třicet let.
Radim Vondráček pracuje v muzeu přes třicet let. | Foto: ČTK

Radim Vondráček pracoval v muzeu od roku 1991 jako kurátor sbírky grafiky, následně coby hlavní kurátor a od roku 2019 je ředitelem sbírek a výzkumu. O jeho jmenování informoval toto úterý ministr kultury Martin Baxa z ODS.

"Pan doktor Vondráček působí v Uměleckoprůmyslovém muzeu již dlouhá léta a měl možnost řídit početné pracovní týmy, ať již v roli odborného náměstka a zástupce ředitelky Heleny Koenigsmarkové, nebo vedoucího rozsáhlých grantových projektů. Působil rovněž v oborových organizacích, poradních orgánech ministerstva či vědeckých radách muzeí a galerií. Celkově získal během své praxe bohaté multioborové znalosti, které chce i nadále využít ve prospěch této významné instituce," uvedl ministr Baxa.

Do výběrového řízení na pozici ředitele se přihlásilo sedm uchazečů. Ministr jmenoval 11 členů výběrové komise. Ta kromě ústních rozhovorů hodnotila návrhy koncepce rozvoje Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, kterou kandidáti odevzdali společně s přihláškami. "Pro výběrové řízení Radim Vondráček předložil obsahově bohaté pojednání o chápání poslání Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a konkrétní vize a budoucí cíle práce," podotkl Baxa.

Dosavadní ředitelka Koenigsmarková ukončila své působení jako ředitelka po završení tří nejdůležitějších počinů v novodobé historii muzea - stavbě Centrálního depozitáře roku 2016, rekonstrukci historické budovy rok nato a letošního otevření nové stálé expozice nazvané Art, Life. Umění pro život. Výrazným úspěchem instituce za vedení Koenigsmarkové se stala také rekonstrukce zámku v Kamenici nad Lipou, kde je dnes umístěna rozsáhlá expozice nábytkového designu 19. a 20. století.

Vondráček by podle svých slov na její práci rád navázal a vedl muzeum do další etapy jeho rozvoje. "Cílem muzea nyní bude naplno využít bohatý potenciál sbírek, znalostí i možností opravené historické budovy a zároveň dostát novým požadavkům současného světa na roli a odpovědnost muzeí. Rádi bychom obnovili i ambiciózní zahraniční program," sdělil.

 

Právě se děje

Další zprávy