První cenu literárního fondu získala rusistka Machoninová

12. 4. 2024 8:31
První cenu literárního fondu získala rusistka Machoninová

Nadace Český literární fond udělila první výroční cenu za rok 2023 rusistce Aleně Machoninové, která uspěla se svou literární prvotinou Hella. Druhou cenu získal Jiří Dynka za sbírku básní Matka měla ráda třešně, třetí pak Pavel Kolmačka za prózu Canto ostinato. Vítěze organizátoři oznámili tento čtvrtek v pražském Divadle Viola.

Román Hella připomíná osud české židovky Heleny Frischerové, která strávila deset let v gulagu na severu Ruska a po propuštění žila v Moskvě až do smrti v roce 1984.

Vystudovaná rusistka a oceňovaná překladatelka Machoninová její příběh rekonstruuje. "Činí tak ale svébytnou prozaickou formou, která reflektuje širší souvislosti, minulost i současnost Ruska, vztah literatury a reality, jakož i svou vlastní cestu k osobnosti Helly Frischerové," uvedl ředitel nadace Ivo Purš. Román je momentálně nominovaný také na Literu za prózu na cenách Magnesia Litera.

Dynkovu sbírku básní Matka měla ráda třešně Purš označuje za paměti penzisty. "Jeho nezaměnitelná, laserově přesná básnická řeč snoubí strohou dokumentárnost s láskyplnými gesty," shrnuje. Kolmačkův román Canto ostinato pak rámuje 16 dnů, během nichž v přítomném čase umírá a je pohřben starý muž, doprovázen a zaopatřen svými dospělými dětmi.

Nadace existuje od roku 1994, kdy nahradila někdejší státní Český literární fond spravující nemovitosti jako zámek spisovatelů na Dobříši. Cílem organizace je podporovat tvůrčí činnost a nekomerční literární, divadelní či vědecké projekty. Každý rok na návrh expertní skupiny oceňuje výjimečná literární díla. Uděluje také Cenu Karla Havlíčka Borovského pro novináře a spolu s Nadáním Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových Ceny Josefa Hlávky pro vědecké knižní práce.

 

Právě se děje

Další zprávy