Přijíždí Kusturicův bard Boban Markovič

Michal Pařízek
2. 8. 2006 16:45
SázavaFest - Na Sázavu dorazí slavná dechovka. Místo Pepíčka Zímy jí ale velí Boban Markovič.

Pojem balkánská dechovka znají všichni, kdo viděli alespoň jeden z filmů slavného Emira Kusturici, tedy téměř každý. Skladby Kalašnikov, Bubamara nebo Mesećina zlidověly i u nás.

Pravděpodobně se nikdy nedočkáme jejich provedení Na Vlachovce, ale jinak je už Česká republika napevno ukotvená v cestovních plánech těchto živelných bandů.

Nyní k nám poněkolikáté přijíždí jeden z nejlepších - Boban i Marko Marković Orkestar. Vystoupí jak na Sázavafestu, tak na Eurotrialogu v Mikulově.

Právě Boban Marković je nekorunovaným králem balkánské dechovky. Se svým orchestrem hraje tento rodák z malé vesnice Vladičin Han od sedmnácti let, ale do širšího podvědomí se dostal právě až po účasti v Kusturicově snímku Underground.

Foto: Colours of Balkan Brass

Skladatel Goran Bregovič postavil téměř celý doprovod k filmu na zběsilých dechových eskapádách Markovićova bandu. Divoké trumpetové trylky, rachotivá rámusení heligonů a dunivé rytmy velkých bubnů tupan se na jeho úspěchu nezanedbatelně podepsaly. Kadenci takového Kalašnikova by nespočítal snad ani Miroslav Donutil.

Boban Marković Orkestar slaví úspěchy po celém světě, ale snad nejdůležitější jsou jeho trofeje z Festivalu dechové hudby v srbské Guce. Tradiční akce se pořádá od roku 1961 s každoroční účastí čítající několik stovek tisíc návštěvníků.

Právě tady totiž vyhlašuje odborná porota panovníka balkánské dechové hudby na příští rok. BM Orkestar tu zvítězil v roce 2000 a jeho kapelník drží titul nejlepšího trumpetisty pevně v rukou od roku 2001 až doposud.

Naposledy dokonce vyhrál naprosto jednoznačně - deseti hlasy z deseti možných, což se ve více než čtyřicetileté historii festivalu stalo poprvé.

Skupina má na svém kontě šest alb, zatím poslední z nich vyšlo v roce 2005 pod názvem The Promise. Právě na něm se poprvé výrazněji objevuje jméno Marko Markoviće, kterému po dovršení osmnácti let jeho otec Orkestar předal.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Přestože hudba Orkestaru vždycky využívala vlivy z celého hudebního spektra (tango, samba a mnohé další), Marko jeho tvář ještě výrazněji modernizuje. Přidává vlivy hip hopu (odtud úzká spolupráce s českým Gipsym) a dalších současných směrů.

Orkestar se také nadále angažuje na poli filmové hudby. Boban Marković spolupracoval na titulní písni k filmu Jana Hřebejka Horem Pádem, kterou nazpíval Dan Bárta.

V současné době nahrává Marko hudbu k filmu Love Fair In Guca, kde hraje také hlavní roli.

Boban Marković bude zase na podzim bude pracovat na hudbě k maďarskému snímku Whiskiz; navíc na letošek plánuje spolupráci s italským trumpetistou Royem Pacim a Frankem Londonem z věhlasných Klezmatics.

Na návštěvníky zmíněných festivalů tedy čeká rozjetá dechová párty v rytmu Balkánu. Divoké cikánské rytmy, vojenské pochody, latinskoamerické vlivy, zběsilé výpady trumpet a hlavně tanec až do konce sil.

Pivo, rakija a trumpety proklatě nízko u pasu. Užijte si to a nebojte se, Zíma nebude. Živeli!

 

Právě se děje

Další zprávy