Ostravská opera uvádí Janáčkovu lišku Bystroušku, je plná pohybu

ČTK ČTK
6. 6. 2024 18:40
Poslední operní premiérou sezony Národního divadla moravskoslezského budou tento čtvrtek Příhody lišky Bystroušky od Leoše Janáčka. Ostravská scéna je uvádí v sedmém nastudování krátce předtím, než si svět připomene 100. výročí světové premiéry. Projekt je součástí Roku české hudby. Název zastřešuje kulturní událost připomínající každých deset let významná výročí hudebních osobností.
Na snímku z ostravské inscenace jsou Šárka Hrbáčková jako Lapák a Lada Bočková v roli Bystroušky.
Na snímku z ostravské inscenace jsou Šárka Hrbáčková jako Lapák a Lada Bočková v roli Bystroušky. | Foto: ČTK

Po čtvrteční a sobotní premiéře v Divadle Antonína Dvořáka následuje nejbližší repríza 18. června. Další budou na programu v září.

"Rozsáhlými plochami symfonické hudby a příběhem propojujícím svět zvířat a lidí opera přímo vybízí k fantasknímu pohybovému ztvárnění. Proto Národní divadlo moravskoslezské oslovilo k režijní spolupráci světoznámého choreografa a režiséra Itzika Galiliho," vysvětluje mluvčí scény Šárka Swiderová. Galili je spojený s respektovaným tanečním souborem Batsheva Dance Company.

Bystrouška patří k nejhranějším českým operám ve světě. "Leoš Janáček přetavil příběh liščete, které revírník jednoho dne najde v lese a přinese je do myslivny, v poetické dílo vyprávěné částečně ze zvířecího a částečně z lidského pohledu. Vznikla tak námětově jedna z nejnápaditějších skladatelových oper, v níž se už jako sedmdesátník vyznal ze své hluboké lásky k přírodě a vyrovnal se též s myšlenkami na vlastní smrtelnost," pokračuje mluvčí Swiderová.

Skladatele inspiroval fejetonový seriál o dobrodružstvích lišky Bystroušky, který roku 1920 vycházel na pokračování v Lidových novinách. "Rudolf Těsnohlídek jej napsal na popud veselých kresbiček akademického malíře a vášnivého myslivce Stanislava Lolka. Při tvůrčím procesu si Těsnohlídek počínal natolik divoce, že sazeči v tiskárně nemohli přečíst jeho rukopis a hrozili stávkou. Zasloužili se však o to, že liška má nakonec jméno Bystrouška, jelikož špatně rozluštili písmenka v Těsnohlídkově škrabopisném Bystronožka," doplňuje mluvčí. Světová premiéra Příhody lišky Bystroušky se uskutečnila na podzim 1924 v Brně.

Nynější ostravská inscenace je podle tvůrců plná pohybu a taneční harmonie. "To málo, co vím o české hudbě, je spojeno právě pouze s Leošem Janáčkem. S jeho hudbou jsem se na svých cestách několikrát setkal," říká režisér Itzik Galili. "Janáček je velmi komplexní skladatel. Jeho hudba ve mně vyvolává silné emocionální vlny, často mě dojímá," konstatuje.

Operu hudebně nastudoval Marek Šedivý, druhým dirigentem je Adam Sedlický. Kostýmy vytvořila Simona Rybáková, scénu pak Daniel Dvořák. V titulní roli vystoupí české sopranistky Doubravka Součková a Lada Bočková.

 

Právě se děje

Další zprávy