Praha bude hostit nový filmový festival o žurnalistice

ČTK ČTK
6. 3. 2024 18:02
Praha bude hostit nový filmový festival o žurnalistice

V Praze se od 8. do 12. října pod názvem Press Play Prague uskuteční první evropský filmový festival zaměřený na snímky s tématem novinářství. Jeho součástí bude soutěž dokumentárních titulů, přehlídka klasických hraných filmů a další doprovodný program. Akci pořádají společně Kino Atlas, Deník Referendum a mezinárodní platforma Project Syndicate. Kompletní program oznámí zkraje září.

"Pevně věřím tomu, že by takováto akce mohla zlepšit veřejný obraz naší dnes tak těžce zkoušené profese. Vzhledem k mnoha obtížím celého odvětví se snadno zapomíná, že bez kvalitních, svobodných médií demokracie není možná. Náš festival by o tom měl poutavým, atraktivním způsobem přinášet svědectví," říká jeden ze zakladatelů festivalu Jakub Patočka.

Hlavní součástí festivalu bude soutěž, do níž se mohou hlásit tvůrci z celého světa se svými filmy natočenými v posledních třech letech. Bližší informace se nacházejí na stránkách festivalu.

Jedním ze zakladatelů akce je názorová platforma Project Syndicate, díky které bude mít vše od prvopočátku mezinárodní charakter. "V časech, kdy je novinářská profese vystavena mimořádným hrozbám, jsou podobné akce zapotřebí jako nikdy dřív," podotýká zástupkyně šéfredaktora Project Syndicate Rachel Danna.

Pro Kino Atlas, jež obnovilo provoz s novým vedením v loňském roce, se festival stane jednou z ústředních profilových akcí. "Průsečík mezi novinářstvím a filmem je tak pozoruhodným prostorem, že je až s podivem, proč zatím podobnou akci v Evropě nikdo nepořádá," konstatuje spoluprovozovatel biografu Vít Janeček.

Jediný obdobný festival se podle pořadatelů koná ve Washingtonu. Tamní Double Exposure je však zaměřený jen na investigativní žurnalistiku. Ten pražský hodlá nabízet širší záběr a ukázat i jiné typy novinářství. Takovými tématy v prvním ročníku bude mimo jiné spojení role novináře a vydavatele. Vzhledem k situaci ve světě bude jedním z profilových témat festivalu i profese válečný reportér. Festival se také v některé z doprovodných programových částí bude věnovat tématům umělé inteligence či klimatické krize.

 

Právě se děje

Další zprávy