Pomoc kultuře menší než pro tělovýchovu

čtk, kiz
23. 11. 2005 22:00
Praha - Rozpočet ministerstva kultury pro příští rok bude pravděpodobně navýšen oproti původnímu návrhu o 100 milionů korun. Novinářům to řekla poslankyně Táňa Fischerová (klub US-DEU), která dnes ve sněmovně přednesla požadavky na navýšení rozpočtu.
Orel- křesťanská a sportovní organizace
Orel- křesťanská a sportovní organizace | Foto: orel.cz

Částka, jež má pomoci kulturním aktivitám v celé zemi, je o něco menší, než jakou rozpočtový výbor schválil minulý týden tělovýchovné organizaci Orel. Jednotu, jež má 17.000 členů, vede lidovecký poslanec Ladislav Šustr, člen rozpočtového výboru.

Ministerstvo kultury původně chtělo k necelým šesti miliardám svého rozpočtu přidat 1,2 miliardy, požadavky obsahovaly asi 250 položek. Po zamítnutí sněmovnou dnes zástupci kulturních sdružení demonstrovali alespoň za 300 milionů korun na grantová řízení, pro festivaly a další projekty. Rozpočtový výbor odpoledne přislíbil 100 milionů. Vedle Fischerové dnes navýšení rozpočtu ministerstva požadoval i poslanec Petr Bratský (ODS), který navrhoval o 590 milionů zvýšit rozpočet z kapitoly Veřejná pokladní správa. "Je to sice minimum (100 milionů), ale je to známka toho, že nás začali brát vážně," řekla Yvona Kreuzmannová za Iniciativu pro kulturu, jež s Radou uměleckých obcí a dalšími sdruženími uspořádaly dnešní manifestaci za více státních peněz pro kulturu. Kritizují hlavně nesystémovost podpory umění. Dnes slíbených 100 milionů korun by se mělo rozdělit na 80 milionů na kulturní aktivity, 20 milionů by se mělo dostat do programu orchestrů a divadel. Kolonka Kulturní aktivity zahrnuje granty, festivaly a zvlášť filmové akce včetně festivalů. Loni kulturní aktivity dostaly 95 milionů, od poslanců pak ještě přes 50 milionů korun na filmové festivaly v Karlových Varech, Zlíně a Třeboni.

Peníze na regionální projekty, které dnes poslanci projednávali a v jejichž rámci dostal Orel výjimečně vysokou částku, má každoročně v rezervě ministerstvo financí. Poslanci se snaží získat peníze na opravy škol, kostelů či sportovišť ve svých regionech.

Orel měl v návrhu rozpočtu nejprve 20 milionů. Poslanci rozpočtového výboru přidali dalších více než 90 milionů. Orel dostává příspěvky pravidelně, letošní suma by ale byla rekordní. Desetkrát větší podobně zaměřená organizace Sokol získává mnohem méně. Právě rozhodnutí rozpočtového výboru bývá pro závěrečné hlasování o rozpočtu klíčové.

 

Právě se děje

Další zprávy