Umělci navrhli zvýšení rozpočtu

dab, ČTK
9. 11. 2005 0:00
Praha - Zástupci uměleckých obcí a kulturních iniciativ předali v úterý členům kulturního výboru poslanecké sněmovny návrh na zvýšení rozpočtu pro ministerstvo kultury na příští rok.

Navrhují navýšit rozpočet o 300 milionů korun, chtějí tak "zajistit udržitelný rozvoj umění v ČR prostřednictvím grantů a programů". Nelíbí se jim preferování národních institucí a příspěvkových organizací, jež podle nich "disponují více než polovinou rozpočtu resortu". Kritizují dlouhodobé snižování financí na granty a programy, které jsou přidělovány zcela transparentně a jsou jedinou podporou nevládního neziskového sektoru. Rozpočet ministerstva výbor projedná ve čtvrtek.

Dokument reaguje na rámcově schválený rozpočet ministerstva na rok 2006 i na ministerstvem utajovaný materiál o požadavcích nad rámec státního rozpočtu. Ten počítá pro resort kultury s 5,8 miliardy korun. Požadavky nad rámec rozpočtu dohromady činí 1,2 miliardy korun a obsahují asi 250 položek.

Místopředseda kulturního výboru Petr Pleva (ODS) požadovanou částku označil za "fantasmagorickou" s tím, že "iniciativa se měla spíše obrátit na ministra kultury, a to ve chvíli, kdy se projednával rozpočet ve vládě".

Bez ohledu na často diskutované nízké procento, které z rozpočtu na kulturu jde, signatáři návrhu kritizují nesystémovost přidělování peněz. Ministerstvo kultury si přitom nechalo letos vypracovat analýzu situace v oblasti umění, díky níž vznikla Koncepce účinnější podpory umění 2007 - 2013.

Pod návrhem jsou podepsáni Vladimír Procházka za Iniciativu pro kulturu, předseda Rady uměleckých obcí Šimon Pellar, poslankyně Táňa Fischerová, předseda Asociace ředitelů symfonických orchestrů a pěveckých sborů Ilja Šmíd, ředitelka společnosti Tanec Praha Yvona Kreuzmannová a předsedkyně Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků Vlasta Čiháková-Noshiro.

 

Právě se děje

Další zprávy