Polský soud zakázal ministrovi spravedlnosti vyjadřovat se k dílům Hollandové

ČTK ČTK
26. 9. 2023 16:20
Polský soud zakázal ministrovi spravedlnosti vyjadřovat se k dílům Hollandové

Soud ve Varšavě zakázal ministrovi spravedlnosti Zbigniewu Ziobrovi, aby se vyjadřoval k osobě i dílu režisérky Agnieszky Hollandové a používal přitom přirovnání ke zločinným režimům. Podle portálu gazeta.pl předběžným opatřením soud vyhověl právním zástupcům Hollandové, jejíž poslední film Hranice nacionalistický ministr nedávno přirovnal k nacistické propagandě. Ziobro rozhodnutí soudu kritizoval.

Ministr má zakázáno "zveřejňovat na všech svých kontech na sociálních sítí příspěvky týkající se Hollandové nebo její tvorby, v nichž by se objevovala přirovnání její osoby nebo jejích děl ke zločinným autoritářským režimům, známým z minulosti nebo současnosti," uvádí se v rozhodnutí soudu. Autoritářskými režimy myslí nacismus, stalinismus nebo putinismus, tedy systém vlády vytvořený současným ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ziobro, který plní i funkci polského generálního prokurátora, nesmí žádná taková vyjádření používat ani v tradičních médiích.

Nyní musejí režisérčini právníci na Ziobra podat žalobu, jinak by předběžné opatření soudu po dvou týdnech přestalo platit. "Toto rozhodnutí je útokem na svobodu slova, svobodu veřejné debaty v Polsku, kterou nám zaručuje ústava," uvedl v reakci na předběžné opatření Ziobro. Obvinil soud, že se zapojil do volební kampaně Občanské platformy, největší opoziční strany, a jejího předsedy Donalda Tuska. "Chtějí nám zavřít ústa, ale nezavřou," prohlásil ministr spravedlnosti a dodal, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Film Hranice věnující se migrační krizi na polsko-běloruské hranici se setkal s ostrou kritikou národních-konzervativců vládnoucích v Polsku, kteří odmítají přijímat běžence ze zemí Blízkého východu, Afriky a Asie. Tvrdý přístup k migraci je jednou z věcí, kterou se současná polská vláda snaží oslovit voliče před parlamentními volbami vyhlášenými na polovinu října.

 

Právě se děje

Další zprávy