Podcast Přepište dějiny: Lesk a bída filozofky Hogenové

Martin Groman Michal Stehlík Martin Groman, Michal Stehlík
30. 1. 2022 16:00
Annu Hogenovou mají média ráda. Levá, pravá, veřejnoprávní i dezinformační. A mnohá mezi tím. Její názory přitom nezřídka oscilují mezi spekulací a konspirací. Dobře je to patrné na historických paralelách, kterým skoro nikdy neodolá. Tou poslední - o normalizaci - vyvolala slušný rozruch. A opět minula terč.
Filozofka Anna Hogenová se ptá, zda porevoluční kapitalismus není stejně nebezpečný jako předlistopadová totalita.
Filozofka Anna Hogenová se ptá, zda porevoluční kapitalismus není stejně nebezpečný jako předlistopadová totalita. | Foto: Lukáš Bíba

Když si server Aktuálně.cz pozval na novoroční rozhovor fenomenoložku Annu Hogenovou, patrně doufal, že zazní nějaké to moudro po roce náročném a před rokem ještě náročnějším. Něco o tom, jak žít, jak nežít, jak být sobě blíže a jak se nenechat tempem doby usmýkat. Jak překonat strach ze smrti, jak se nebát samoty. Nějaká ta "ontologická nouze" a tu a tam "tišina duše". Anna Hogenová to nabízí na potkání.

Tentokrát však populární filozofka začala rozjímat také o tom, zda náhodou porevoluční kapitalismus není stejně nebezpečný jako předlistopadová totalita. Když novinář namítl, že dost lidí si dnes cení svobody, vylétlo z Hogenové, že jsou to "chudáci". Socialismus podle ní byl dobou nejen zlou, ale i režimem, který šel po "našem myšlení". Jenže současnost je ještě horší, protože jde po "pudu sebezáchovy". Kdo nechápe, že řešit otázky hmotného zajištění je mnohem horší než život v nesvobodě, je hlupák.

Podcast věnovaný historickým paralelám Anny Hogenové si můžete poslechnout zde: 

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Vesměs připomínaly, že vlastně nic zas tak překvapivého neřekla, jen si vzpomněla, co před Listopadem vyučovala na univerzitě v lekcích marxismu-leninismu. Kdyby jindy nevystupovala na různých dezinformačních platformách, nejspíš by na ní obratem ulpěla i populární nálepka neomarxismu. Jako se to před časem stalo historikovi Michalu Pullmannovi. Kontury Anny Hogenové jsou ale na takovou škatulku příliš rozostřené.

Ráda třeba říká, že zlom mezi komunismem a demokracií rozhodně nepředstavuje předěl mezi černou a bílou. Obratem ale přijde s kritikou konzumu z pozic původních neomarxistů, kteří byli k nastupujícímu komunismu kritičtí podobně jako k etablovanému kapitalismu. Při bližším pohledu si pak nelze nevšimnout, že si ve skutečnosti především stýská po časech, které nikdy nebyly. Případně rozhodně ne tak bezproblémové a alšovské, jak je maluje.

Když se minulost vykreslí jako barvotiskové retro, jistě už pak nepůsobí tak tíživě jako aktuální tlak exekucí a hypotečních splátek. Hogenová to názorně předvádí v jiném rozhovoru, kde sní o časech, kdy na tom lidé byli jistě lépe než dnes. "Když si vezmete třeba nevolníky ve středověku, ti dokázali prostě vytvořit lidovou slovesnost, pohádky, písničky. Něco takového, co se rodí jenom z hloubky a usebrání. To tam bylo přes všechny ty potíže, které známe z dějin a historie."

Jeden si není jistý, jestli si tu odpověď nevypůjčila od takového Vlastimila Vondrušky. Ano, nevolníci ve středověku, to byl život plný hloubky a usebrání. Kdeže by se dalo mluvit o nějakém tlaku na pud sebezáchovy, ten je vyhrazen hroznému dnešku. Středověk, to je taková tišina dějin.

Anna Hogenová zřetelně tápe. Když kritizuje kapitalismus, dělá to s nepřeslechnutelným levicovým zápalem. Který ji ovšem rychle opouští, jakmile si vzpomene na stav univerzit, jež jsou dnes "celé neomarxistické a Amerika, ta je neomarxistická už docela". Ochota podle potřeby rychle střídat pozice prozrazuje, že nejbližší budou jejímu vidění katastrofismus a konspirace.

Nejsmutnější na tom všem však nakonec je, jak rádi a nekriticky Hogenové naslouchají novináři, třebaže opakuje stále stejné věci, často doslovně. Někdy vlastně ani nezáleží na otázce. V odpovědi na jakoukoli otázku dokáže filozofka rozvážně pohovořit o krizi světa - a obratem nabídnout lék. Vždyť se přece stačí projít kolem řeky a hovořit sám se sebou…

Vítejte u nového dílu podcastu Přepište dějiny, k poslechu je na obvyklých platformách SoundcloudSpotifySpreakerGoogle Podcast a Apple Podcast.

Podcast Přepište dějiny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Přepište dějiny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerSpotify, Apple Podcast a Google Podcast.

 

Právě se děje

Další zprávy