Podcast: Na duchy věří Thajci, Laosané i Khmerové. Nedělám si z toho legraci

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
13. 7. 2022 18:00
"Býval jsem opatrný, aby si lidé neřekli, že jsem se zbláznil, ale teď už to netajím. Ve středním Vietnamu mám intenzivní pocit, jako bych tam už kdysi dávno žil," říká novinář David Jakš, kterému právě vychází kniha o Asii.
Zpravodaj Českého rozhlasu v jihovýchodní Asii David Jakš.
Zpravodaj Českého rozhlasu v jihovýchodní Asii David Jakš. | Foto: Honza Mudra

"Všechno se upeklo v hospodě," vzpomíná na moment, který jej coby učitele zeměpisu z chebské střední školy nasměroval k práci zpravodaje Českého rozhlasu ve východní a jihovýchodní Asii. Z katalogu turistických destinací si v polovině 90. let nad pivem vybral vzdálenou, ale levnou Indonésii.

"Po první návštěvě Asie jsem věděl, že to je ono," říká novinář, který nejprve prošel dvěma televizemi. Od roku 2017 poté reportoval z Pekingu a teď z thajského Bangkoku. Pokud právě necestuje, posílá původní zprávy z obrovského prostoru ohraničeného Indií, Japonskem, Mongolskem a Indonésií. "Kancelář mám jeden den před buddhistickým chrámem, druhý na řece Mekong a třetí třeba na letištním terminálu," popisuje.

Podcast s reportérem Davidem Jakšem si můžete poslechnout zde:

Patří k žurnalistům, kteří se nespokojí jen s produkcí zpravodajských a reportážních příspěvků, ale cítí potřebu zachytit prožité také v knize. Tu svou nazval Míň než kopnout si do psa: Z Asie na vlnách Radiožurnálu.

Líčí v ní třeba drama chlapeckého fotbalového týmu, který před čtyřmi roky i se svým trenérem uvázl v thajském jeskyním komplexu, nebo následky čínských avantur Miloše Zemana. Knihu poprvé představí na právě probíhajícím festivalu Colours of Ostrava během diskusního fóra Meltingpot.

Podle Jakše už dávno neplatí, že největší zájem mají čeští posluchači o zahraniční reportáže vykazující alespoň nějakou "českou stopu". Poptávat začínají spíše prvky, které coby racionální Evropané považujeme za nadpřirozené.

Jako příklad může posloužit třeba zmiňované dobrodružství mladých fotbalistů. I oficiální místa celou událost se šťastným koncem vykládala poněkud neobvyklým způsobem.

"Vojáci i policisté mi vysvětlovali, že některý z těch kluků pravděpodobně urazil místní duchy. U vchodu do jeskyně je jejich svatyně a nějaké z dětí mohlo třeba nechtěně kopnout do obětin. Thajci jsou dodnes přesvědčeni, že pak musela výprava čelit pomstě duchů," přibližuje Jakš. Dodává, že se naučil podobná vysvětlení brát vážně.

V knize věnuje duchovní tematice samostatnou kapitolu. Přiznává, že ani svůj osobní příběh náklonnosti k jihovýchodní Asii nevysvětluje jen náhodným cestovatelským rozhodnutím.

"Dříve jsem byl opatrný, aby si lidé neříkali, že jsem se zbláznil, ale teď už to říkám na rovinu. Ve středním Vietnamu, kde zuřily největší bitvy americko-vietnamské války, mám intenzivní pocit, že už jsem tam někdy byl. Když jsem šel prvně ulicemi starého císařského města Hue, věděl jsem přesně, kam zabočit. Když jsem viděl staré fotky z bombardování města, měl jsem brnění v prstech. Vyprávěl jsem to Vietnamcům a ti považovali za zcela jasné, že jsem tu už za války pobýval. Ptal jsem se jich, jestli jako americký voják, nebo na jejich straně. ‚Samozřejmě na naší,‘ odpověděli mi."

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes novinář David Jakš. K poslechu na platformách SoundcloudSpreaker, SpotifyGoogle Podcasts i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy