Ostrava uslyší tango s příchutí elektroniky a Oscara

Michal Stromek
13. 7. 2007 9:00
Na Colours přijíždí Bajofondo Tango Club
Foto: Archiv

Ostrava - V zálivu řeky Rio de la Plata se kdysi zrodilo tango. Na jednom břehu Argentina, na druhém Uruguay. Právě odtud pochází skupina Bajofondo Tango Club, která spojuje tradiční tango s rockem, hip hopem i taneční hudbou. Koncert Bajofondo Tango Club bude v pátek jedním z nadstylových vrcholů letošního ročníku Colours of Ostrava.

Obrovskou popularitu tanga v první polovině minulého století převálcoval swing a později rock'n'roll. Až na sklonku 20. století přišli novátoři, kteří navázali třeba na Astora Piazollu a odvážili se epické skladby plné těžkých mollových akordů spojovat s  moderními styly. Jedním z nich byl Gustavo Santaolalla, zakladatel Bajofonda.

Foto: Oficiální stránky festivalu

Na hudební scéně se pohybuje už od 70. let, hrál v mnoha rockových skupinách a v dobách vlády vojenské junty v Argentině byl mnohokrát persekuován.

" Tango je prostě natrvalo napsáno v DNA všech, co pocházejí od řeky Rio de la Plata, s tím se nedá nic dělat. Každý z nás k němu jednou dospěje," říká Santaolalla. A při poslechu Portishead přišel na to, že skloubit tango s drum'n'bassem nebo trip hopem by mohlo oživit zájem o polozapomenutý žánr.

Spolu s uruguajským DJ Juanem Campodonicem vytvořili eklektický styl, který nijak neporušuje tradiční náladu tanga a zároveň ho povyšuje na moderní styl, který uchvátí i publikum, které dospívalo na technu.

Gustavo Santaolalla patří do momentálně velmi úspěšné skupiny latinskoamerických umělců. Má na svědomí produkování slavných mexických skupin Café Tacuba nebo Molotov, je sedminásobným nositelem Latin Grammy a blízkým spolupracovníkem mexického režiséra Alejandra Gonzalese Iňárritú (filmy Amores Perros, 21 gramů).

Loni získal Oscara za původní hudbu ke Zkrocené hoře,  letos byla oceněna jeho doprovod k Iňárritúovu snímku Babel. To se v historii zlatých sošek stalo jen dvakrát.

S Bajofondem zatím vydal dvě desky: v roce 2003 eponymní debut a o dva roky později album představující nejmladšího člena společenstva, klávesistu Luciana Supervielleho. Třináct skladeb nabízí jak tradiční styly candome a murgu, tak breakbeaty, tvrdý rap ve španělštině i zjihlé, ale nekompromisní ukázky tanga. Výsledek působí jako soundtrack ze žhavé noci v Montevideu; ale o tvář Jižní Ameriky z katalogů.

Supervielle
Supervielle | Foto: Aktuálně.cz

Do Ostravy přijede Bajofondo  - tak údajně nyní zní název skupiny - v osmičlenné sestavě v čele se  Santaolallou. Mezi hudebníky najdeme DJ, hráče na tradiční bandoneon, ale i houslistu a Djku Veronicu Losa.

Představí tu nové album, které vyjde v září pod názvem Mar Dulce, tedy Sladké moře. Tak kdysi konquistadoři nazvali řeku Rio de la Plata. Bajofondo jí svým novým albem skládají poctu spolu s hvězdnými hosty Nelly Furtado nebo Elvisem Costellem.

Jejich sladké moře z Montevídea se rozlije v Ostravě v pátek 13. července. 

 

Právě se děje

Další zprávy