Nejdražší fotografie? 2,9 milionu dolarů

BBC
15. 2. 2006 10:30
New York - Jeden ze dvou exemplářů díla amerického průkopníka fotografie Edwarda Steichena se stal nejdražší fotografií světa.
Nejdražší fotografie světa pořízená v New Yorku v roce 1904
Nejdražší fotografie světa pořízená v New Yorku v roce 1904 | Foto: BBC

Fotografie Pond-Moonlight (Jezero-svit měsíce), kterou pořídil v New Yorku na Long Islandu v roce 1904, byla na aukci vydražena za 2,9 milionů dolarů - což je více než dvojnásobek dosavadní rekordní sumy.

Na fotce s rozměry 41x48cm je záběr jezera pod stromy, skrz které svítí měsíc, jehož světlo se odráží na hladině. V muzejních sbírkách se dochovaly pouhé dva exempláře tohoto díla.

Jméno nového majitele zatím není známo, ale jak poznamenali odborníci, stal se vlastníkem "kousku historie fotografie". Steichenovo dílo do aukce poskytlo Metropolitní muzeum umění, které vlastní i druhou kopii.

Steichen začal s barevnou fotografií experimentovat právě v roce 1904. Byl také jedním z prvních Američanů, kteří začali používat revoluční autochromovou metodu.

Předchozí rekordní částka za fotografii padla loni v listopadu za dílo Richarda Prince Bez názvu (Cowboy), která byla tehdy vydražena za 1, 248 milionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy