Návrhy na vylepšení Masarykovy vyhlídky

ČTK, dab
22. 1. 2006 9:00
Praha - Šest studentů architektury zaslalo návrhy do soutěže na zlepšení přístupu k Masarykově vyhlídce na Pražském hradě.

Málo známé místo v horní části Jeleního příkopu má sice přístupovou cestu, mnozí lidé ji ale obcházejí a hledají cestičky ve svahu. Zadání soutěže bylo takové, že předmětem úprav nemusela být jen sama drobná stavba od Josipa Plečnika, ale i širší prostředí horní části Jeleního příkopu.

Veřejnost by návrhy měla vidět v dubnu. Studii, která bude podkladem pro projekt úprav, vybere komise složená z odborných pracovníků Hradu. S vítězstvím v soutěži se sice nepojí nárok na realizaci návrhu ani finanční odměna, ale Hrad slibuje, že autora přizve ke spolupráci na projektu.

Správa Pražského hradu oslovila studenty českých fakult architektury. Chtěla neotřelé nápady mladých lidí. Záměrem je, aby se obě částí Jeleního příkopu spojené novým tunelem od architekta Josefa Pleskota více zpřístupnily pro veřejnost.

Na svazích příkopu již na podzim nechala například správa vyřezat náletové dřeviny, v plánu má propojení horní části příkopu systémem lávek s ulicí U Brusnice, podobně jako tomu je v dolní části příkopu spojené s Klárovem. Obnažení svahů příkopů má ale i kritiky - podle nich byly zarostlé svahy romantické.

Masarykova vyhlídka byla po rekonstrukci zpřístupněna v roce 1996 u příležitosti velké výstavy věnované slovinskému architektovi Plečnikovi, jenž Hrad rekonstruoval v letech 1920 až 1935.

Do funkce hradního architekta jej povolal prezident Masaryk s úkolem vytvořit z Pražského hradu nový, moderní symbol české státnosti a demokracie. Plečnik pozměnil charakter hradních interiérů, nádvoří i zahrad.

Ani jednoduchá bílá půlkruhová zídka Masarykovy vyhlídky, ohraničující místo s dominující starou lípou, nezapře Plečnikův rukopis. Vyhlídka je sice již skoro deset let veřejnosti přístupná, mnoho lidí tam ale nechodí.

 

Právě se děje

Další zprávy