Zrestaurované dveře katedrály sv. Víta

ČTK, dab
21. 12. 2005 18:00
Praha - Zastavit se chvíli při vánočním shonu mohou návštěvníci Pražského hradu. Od včerejška až do 26. února tam budou vystaveny raně barokní dřevěné dveře svatovítské katedrály.
Dveře budou po výstavě opět sloužit v Katedrále sv. Víta
Dveře budou po výstavě opět sloužit v Katedrále sv. Víta | Foto: Alain Mengus

Podle kurátora výstavky Jaroslava Sojky "vyřezávané dveře vytvořil dvorní řezbář Kašpar Bechteler v roce 1629 a odrážejí slohovou proměnu manýrismu v raný barok. Na jejich výzdobě se odráží doba vzniku - krátce po Bílé hoře nastala rekatolizace a v umění se znovu objevuje kult světců." V horních částech dveří jsou proto zpodobněni svatí se svými atributy - Petr s klíči a Pavel s mečem.

Dveře byly zasazeny do lomeného gotického portálku na jižní straně katedrály pod krytým mostkem spojujícím královský palác s královskou oratoří v katedrále. Po výstavě se na své původní místo vrátí.

Artefakt je společně s dokumentací restaurování umístěn ve veřejnosti poprvé zpřístupněném bývalém Korunním archivu. Ten je součástí Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem navrženého Starého královského paláce.

"Chceme ukázat práci, kterou návštěvníci běžně nevidí. Práci restaurátorů, historiků umění či historiků, kteří se vždy specializují na jeden konkrétní problém," řekla Kateřina Horníčková ze Správy Pražského hradu.

Pražský hrad tak zahajuje nový cyklus malých výstav, jež by měly do budoucna představovat restaurované umělecké předměty z hradních sbírek. Po představení vrat má následovat výstavka zvonů a zvonků z hradního areálu.

Výstava v archivu je součástí návštěvnických okruhů A a B. "Pokud někdo bude chtít vidět jen tuto výstavku, pravděpodobně mu to umožníme zdarma," řekla Horníčková.

 

Právě se děje

Další zprávy