Na klasiku do kina. Přenosy z Metropolitní opery zahájí Norma od Itala Belliniho

Hana Slívová Hana Slívová
6. 10. 2017 17:50
Do vybraných kin po celé republice se 7. října vrací živé satelitní přenosy z Metropolitní opery v New Yorku neboli Met. Jako první je na řadě tragédie Norma od italského skladatele Vincenza Belliniho v titulní roli se sopranistkou Sondrou Radvanovskyovou.
Video: YouTube / Metropolitní opera

Kina s přenosy z Met

  • Přímé přenosy z Met byly a nebo stále jsou k vidění v Brně (kino Scala, divadlo Reduta), Českých Budějovicích (kino Kotva), Děčíně (kino Sněžník), Havířově (kino Centrum), Hodoníně ( kino Svět), Hradci Králové (Bio Centrál), Chotěboři (Digitální kino Družba), Jablonci n. Nisou (kino Radnice), Klatovech (kino Šumava), Kopřivnici (kino Puls), Kutné Hoře (Modrý kříž), Náchodě (kino Vesmír), Olomouci (kino Metropol), Ostravě (Dům kultury), Praze (kino Aero, Světozor, Bio Oko), Semilech (kino Jitřenka), Teplicích (kino Květen), Týně nad Vltavou (3D Sokolovna), Zlíně (Velké kino), Znojmě (kino Svět), Žatci (Digitální kino ) a ve vybraných multikinech Cinestar (Plzeň, Praha, Pardubice, Opava). Některá tato kina uvádí i záznamy přenosů.

V českých kinech začíná sezona přenosů představení z newyorské Metropolitní opery neboli Met.

Tím prvním je 7. října od 18:45 tragédie Norma od italského skladatele Vincenza Belliniho v titulní roli se Sondrou Radvanovskyovou.

Projekce ve vysokém rozlišení bude doplněná o anglické titulky v kratší, informativní podobě.

V říjnu pak diváci uvidí ještě přenos Kouzelné flétny od Wolfganga Amadea Mozarta, 18. listopadu přijde na řadu Anděl zkázy od soudobého britského skladatele Thomase Adése.

V roce 2018 poběží v kinech přenosy od ledna do dubna. Návštěvníci se mohou těšit na opery od Pucciniho, Rossiniho nebo Verdiho. 

Opera do každé rodiny

Projekt pojmenovaný Live in HD vznikl v roce 2006 ze snahy oživit horšící se ekonomickou situaci Metropolitní opery a zpřístupnit žánr širšímu publiku. Záhy se však stal oblíbenou kratochvílí.

Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu více než 15 milionů vstupenek. V České republice představení od sezony 2008/2009 navštíví každoročně okolo 40 tisíc diváků.

První kino, které se v zemích střední a východní Evropy do projektu připojilo, bylo žižkovské Aero. Drtivá většina přenosů v Aeru se vyprodala týdny dopředu, takže Aero před létem 2008 zopakovalo celou sezonu ještě jednou ze záznamu pod označením Přidáváme! (Encores).

 

Právě se děje

Další zprávy