Microsoft digitalizuje sto tisíc knih

ČTK, eko
7. 11. 2005 10:32
Londýn - Microsoft a Britská knihovna se dohodly na digitalizaci sta tisíc knih.

Projekt se liší od pozastaveného záměru digitalizace knih firmou Google v tom, že do počítačové podoby budou převedena vesměs díla, která již nejsou pod ochranou autorského práva.

Microsoft uvedl, že do první etapy projektu věnuje 2,5 milionu dolarů. Obě strany se shodují, že by chtěly pokračovat i po první etapě.

Digitalizované knihy budou veřejně dostupné na internetových stránkách Britské knihovny a na internetových stránkách Microsoftu MSN. To mimo jiné znamená, že je bude moci indexovat, a tím zařadit do svých služeb, i konkurenční Google.

Ten o projektu digitalizce knih hovoří už delší dobu, ale zatím musel svůj projekt omezit, protože narazil na velký odpor držitelů autorských práv. Nicméně první část zveřejněných digitalizovaných knih v rámci Google je rovněž starších, tedy takových, kterým ochrana autorského práva již vypršela.

Digitalizace knih Britské knihovny přinese radost mnoha lidem, kteří by rádi její zdroje využívali, ale nemohou. Knihovna vydává čtenářské průkazy jen za splnění přísných podmínek, které se týkají jak osoby žadatele, tak toho, že musí prokázat, že hledaná publikace není k dispozici jinde. Vedení knihovny uvedlo, že dohoda s Microsoftem není exkluzivní a že je připravena spolupracovat s kýmkoli.

 

Právě se děje

Další zprávy