Literární festival do Česka přiveze 31 spisovatelů z Tchaj-wanu

ČTK ČTK
19. 2. 2024 14:49
Na putovní literární festival Měsíc autorského čtení letos do Brna a Ostravy přijede 31 spisovatelů z Tchaj-wanu. Bude to historicky největší přehlídka tchajwanské literatury ve střední Evropě, uvedl Petr Minařík z nakladatelství Větrné mlýny, které akci pořádá.
Na snímku z loňského zahájení Měsíce autorského čtení v brněnské Huse na provázku jsou moderátorka Klára Fleyberková a spisovatel Jaroslav Rudiš.
Na snímku z loňského zahájení Měsíce autorského čtení v brněnské Huse na provázku jsou moderátorka Klára Fleyberková a spisovatel Jaroslav Rudiš. | Foto: ČTK

Loni festival věnoval pozornost Norsku. Letošní jubilejní 25. ročník se zaměří na Asii. Organizátoři chtěli vybrat literaturu ze země, o které se teď v Česku hodně mluví, ale tolik se o ní neví. Podle Minaříka proto zvolili Tchaj-wan.

"Hodí se to i proto, že Tchaj-wan se otevírá Česku a Česko Tchaj-wanu, a to nejen v oblasti politické, společenské, ale i v oblasti kulturní," říká Minařík. Obě země prohlubují vztahy od roku 2020, kdy součástí delegace vedené předsedou Senátu Milošem Vystrčilem z ODS byli také zástupci české kultury.

Čína považuje demokratický Tchaj-wan za jednu ze svých provincií. Ostrov nicméně od roku 1949 funguje fakticky nezávisle, má vlastní demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje vláda jedné strany. Zájem Číny na sjednocení s ostrovním Tchaj-wanem dlouhodobě představuje jednu z nejožehavějších otázek globální politiky.

Měsíc autorského čtení existuje od roku 2000. Začíná vždy 1. července v Brně, kde trvá měsíc. Zároveň se program po 31 dní postupně přesouvá z jednoho pořadatelského města do dalších, tedy do Ostravy a poté Bratislavy a Prešova. Před válkou patřil k festivalovým městům také ukrajinský Lvov. Hlavní program v každém městě denně nabízí dvě autorská čtení: čestného hosta ze zahraničí a zástupce domácí literatury.

 

Právě se děje

Další zprávy