Mění se systém udílení Státní ceny za literaturu, oznámil ministr kultury

ČTK ČTK
21. 5. 2024 17:04
Mění se systém udílení Státní ceny za literaturu, oznámil ministr kultury

Ve dvouletých cyklech bude nově udílena Státní cena za literaturu. Jednou za dva roky ji získá autor za novou knihu, podruhé za celoživotní dílo. V úterý to oznámil ministr kultury Martin Baxa z ODS. Letos ocenění připadne spisovateli či spisovatelce za publikaci vydanou v letech 2022 nebo 2023.

Podle Baxy změna zajistí větší srozumitelnost, za co je cena udělována, a pomůže vyhnout se polemikám o systému udílení. Vyznamenané dílo či autora každoročně vybírá porota. Navrhnout kandidáty na ocenění, které je spojené s odměnou 300 tisíc korun, může široká veřejnost přes formulář do 31. května.

Vloni Státní cenu za literaturu získal Jiří Kratochvil, předloni Kateřina Tučková za román Bílá Voda. Právě to vyvolalo polemiku, zda je ocenění natolik mladé autorky namístě. "Všichni jsme zaznamenali diskusi o Bílé Vodě Kateřiny Tučkové, což byl jeden z impulzů, proč ke změně dojde. Bude se tedy střídat cena za celoživotní dílo a cena za literární počin ve dvou letech před udílením ceny," říká Martin Baxa. "Myslím, že změna velmi napomůže, aby byla Státní cena za literaturu vnímaná srozumitelně. Věřím, že přijdou dobré nominace v letech celoživotních oceňování i těch aktuálních," dodává ministr.

Státní cena za literaturu je udělována na návrh poroty jmenované ministrem kultury od roku 1995. Navazuje však na dlouhou tradici založenou už roku 1920 a přerušenou v roce 1948. "Přáli bychom si, aby se vrátila do dob slávy, kterou měla třeba za první republiky. Nemyslíme si, že by to byla cena nevýznamná, ale trochu zaniká v šumu provozu jiných cen," myslí si Baxa.

Porota je nyní sedmičlenná, předsedá jí kulturní publicista Vladimír Trojánek alias Jakub Šofar. "Čekali jsme, že po té situaci s Kateřinou Tučkovou přijde návrhů víc, ale přišlo jich výrazně méně," konstatuje Trojánek. Podle něj díky změně budou návrhy cílenější. "Věříme, že když to bude letos zacílené na konkrétní dílo, bude to jednodušší," doplňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy