Mary J. Blige zplundrovala Billboard

mor
5. 12. 2006 14:19
Las Vegas - V Americe se rozdávaly hudební ceny prestižního magazínu Billboard. Nejvíce sošek si odnesla r´n´b veteránka Mary J. Blige.
Mary J. Blige si nakonec překvapivě odnesla 9 sošek.
Mary J. Blige si nakonec překvapivě odnesla 9 sošek. | Foto: čtk

V Česku nepříliš známá pětatřicetiletá zpěvačka Mary J. Blige zvítězila v devíti kategoriích včetně nejlepší r&b/hip-hop skladby i nejlepšího r&b/hip-hop alba roku. "Za celou svoji kariéru jsem nedostala tolik nádherných cen," prohlásila dojatá zpěvačka.

Její produkce má blíže k blues, soulu a tradičnímu r´n´b než k módním průsečíkům s hip hopem, kterým se s několikaletým zpožděním začalo dařit i v Česku. Ani včerejší triumf tak pravděpodobně Mary J. Blige nepomůže dostat se do éteru zdejších komerčních rádií.

Přátelé Steve Wonder a Tony Bennett
Přátelé Steve Wonder a Tony Bennett | Foto: čtk

Nic na tom asi nezmění ani fakt, že finalisté cen Billboard jsou vybíráni na základě úspěchu v Billboard hitparádě a čísel společnosti Nielsen SoundScan, která vypovídají o prodeji desek a hranosti singlů v amerických rádiích.

Zatím poslední album Mary J. Blige The Breakthrough debutovalo v hitparádě Billboardu vloni v prosinci a okamžitě se dostalo až na její vrchol. Desky se dosud prodalo 2,6 milionu kusů.

Asi největším překvapením večera bylo předávání ceny pro nejlepší zpěvačku. Tady osmnáctiletá Rihanna porazila Mary J. Blige i Beyonce a stala se jednou z nejmladších vítězek všech dob. "Je to neskutečné, tohle byla vážně těžká skupina," okomentovala zápas vítězka.

Objevem roku a zároveň nejlepším zpěvákem se stal ještě o rok maldší Chris Brown, zatímco vítězka soutěže American Idol, Carrie Underwoodsová, byla s novinkou Some Hearts úspěšná v kategoriích nejlepší country zpěvačka, nejlepší country album a nejlepší deska roku.

Country objev Carrie Underwoodová.
Country objev Carrie Underwoodová. | Foto: čtk

Rockeři z Kanady Nickelbacks zdolali s All the Right Reasons kategorii nejlepší rocková deska roku a současně se stali i nejlepší kapelou. Na oslavu si pak zahráli s Kid Rockem  ZZ Top.

Ocenění za celoživotní výkon a přínos hudbě putovalo k  Tony Bennettovi, což lze brát také jako dárek k jeho osmdesátinám. Jeho deska s názvem Duets: An American Classics vyšla v říjnu a stala se nejlépe prodávanou za celou jeho padesátiletou kariéru. Na desce se objevily společné skladby s Bonem, Stevie Wonderem, Paulem McCartneym nebo Barbrou Streisand.

  • Všechny vyhlášené kategoriie a jejich vítěze najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy