Švandrlíkovu cenu získala Lucie Vaňková za román Putování leklé ryby

ČTK ČTK
28. 11. 2023 15:19
Švandrlíkovu cenu získala Lucie Vaňková za román Putování leklé ryby

Cenu Miloslava Švandrlíka, kterou uděluje Obec spisovatelů za nejlepší humoristickou knihu, si odnáší Lucie Vaňková s prózou Putování leklé ryby. Jedná se o knižní debut scenáristky nekomerčních filmů i komerčních seriálů jako Ulice, Dáma a král nebo Odznak Vysočina.

"Vaňková pracuje s fantazijními, snad až surrealistickými prvky, což je v žánru českého humoristického rybníku, kde plave hodně banálních ryb, velmi neobvyklé," chválí autorku Lubor Falteisek, předseda poroty. Ta vybírala ze tří desítek titulů, vedle humoru oceňovala i originálně zpracovaný příběh. Vítězné Putování leklé ryby vydalo Argo.

Zvláštní cenu za celoživotní dílo převzal televizní moderátor Karel Šíp. Dopomohly mu k tomu dvě knihy fejetonů Do hrobu si to nevemu a Krotitel splašených myšlenek, které ilustroval Jiří Slíva.

Ceny byly předány toto úterý v pražské Chodovské tvrzi. Soutěže se tentokrát zúčastnil i sám spisovatel a humorista Miloslav Švandrlík, který sice roku 2009 zemřel, v pozůstalosti by ale nalezen rukopis Půlnoční jezdec. Za péči o autorovo dílo si čestné uznání odnesli zástupci nakladatelství XYZ.

 

Právě se děje

Další zprávy