Spisovatel Jan Faktor se dostal do užších nominací na Německou knižní cenu

ČTK ČTK
20. 9. 2022 17:00
Spisovatel Jan Faktor se dostal do užších nominací na Německou knižní cenu

Česko-německý romanopisec Jan Faktor je jedním ze šesti autorů, kteří se dostali do užší nominace na Německou knižní cenu. V úterý o tom informovala porota. Vítěz bude oznámen 17. října, těsně před začátkem Frankfurtského knižního veletrhu.

Sedmdesátiletý Faktor hodnotitele zaujal románem Trottel (Blbec). Vypráví jej spisovatel, rodilý Čech a nadaný blb, uvádí anotace. Příběh začíná v Praze po invazi vojsk Varšavské smlouvy z roku 1968. Hrdina se místo studia informatiky nudí v kanceláři a po setkání s "teutonskou hordou", jak staří Řekové a Římani říkali Germánům, se rozhodne emigrovat do východního Berlína. Zde se dostává do podivného politického undergroundu v městském obvodě Prenzlauer Berg a zakládá rodinu. Nehledě na pravidla vybavuje svůj squatový byt vanou a objevuje vášeň pro kapelu Rammstein.

Dle poroty Faktor v knize jedinečně propojuje osobní příběh s moderními dějinami. "Faktorovi se podařilo v příběhu o smutku vykouzlit vtip," kvitují porotci. Spisovatel, jenž do Berlína odjel roku 1978, byl členem neoficiální literární scény právě ve čtvrti Prenzlauer Berg, kam situoval svou novinku. Na Německou knižní cenu byl Faktor nominován již v roce 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy