Německý prezident vyznamená Rudiše. Ukazuje, že lze překonat hranice, říká

ČTK Kultura ČTK, Kultura
23. 9. 2021 10:23
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier ocení Záslužným řádem Spolkové republiky Německo 16 lidí včetně českého spisovatele Jaroslava Rudiše. Ve čtvrtek to oznámila kancelář německé hlavy státu. Ta vyznamenání předá 1. října u příležitosti Dne německé jednoty, jenž připadá na 3. října.
Jaroslav Rudiš (na snímku) už doprovázel Franka-Waltera Steinmeiera na jeho cestě vlakem z Berlína do Prahy.
Jaroslav Rudiš (na snímku) už doprovázel Franka-Waltera Steinmeiera na jeho cestě vlakem z Berlína do Prahy. | Foto: Radek Úlehla

Prezident je udělí se zvláštním přihlédnutím k německému kulturnímu životu. "Šest žen a deset mužů se mimořádným způsobem zasadilo za umění a kulturní život, který byl koronavirovými omezeními obzvláště zasažen," oznámila Steinmeierova kancelář.

Devětačtyřicetiletého Rudiše, dlouhodobě žijícího v Berlíně, označuje Steinmeier za jednoho z nejaktivnějších stavitelů mostů mezi Německem a Českem. "Rudiš se jako společenskopoliticky angažovaný Evropan i v německém tisku opakovaně hlásí o slovo a svou prací ukazuje, že hranice lze překonat a že kultura to zvládne i v pandemických časech," uvádí prezidentova kancelář.

Rudiše proslavily romány Grandhotel a Konec punku v Helsinkách nebo komiksová trilogie Alois Nebel. Román Winterbergova poslední cesta napsal již německy, vydal ho roku 2019 a český překlad bude za několik týdnů zařazen do prodejní akce Velký knižní čtvrtek. Text čítající 440 stran do češtiny přeložila Michaela Škultéty, vydá ho Labyrint.

Winterbergova poslední cesta na příběhu téměř stoletého Wenzela Winterberga sleduje proces vyrovnávání se s dějinami. "Stařík, zjevně vytržený z Rudišova staršího libereckého románu Grandhotel, bloudí Evropou od Berlína po Záhřeb, navštěvuje místa svých osobních dějin, které nejdou odkrojit od dějin velkých, kolektivních," napsal v recenzi pro Aktuálně.cz kritik Petr Fischer.

V němčině napsal Rudiš i grafický román Nachtgestalten (Noční chodci), na kterém spolupracoval s rakouským ilustrátorem Nicolasem Mahlerem.

Na konci srpna Rudiš doprovázel Steinmeiera na jeho cestě vlakem z Berlína do Prahy. Spisovatel tehdy řekl, že vlaky spojující českou a německou metropoli jsou pro něj symbolem svobody, proto i symbolicky vnímá, jaký způsob dopravy Steinmeier zvolil pro návštěvu Česka.

Spolu s Rudišem německý prezident ocení mimo jiné cellistu Jana Voglera, filmového režiséra Christiana Petzolda nebo skladatele a akordeonistu Tobiase Morgensterna.

Řadu Čechů to možná překvapí, ale Němci nás mají rádi hodně, spojují si nás s příjemnými věcmi, říká spisovatel Jaroslav Rudiš. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy