Německou literární Büchnerovu cenu získá spisovatel a básník Seiler

ČTK ČTK
18. 7. 2023 10:46
Německou literární Büchnerovu cenu získá spisovatel a básník Seiler

Letošní Cenu Georga Büchnera, která bývá označována za nejprestižnější literární ocenění v německojazyčném prostoru, dostane německý spisovatel a básník Lutz Seiler. Toto úterý to v Darmstadtu oznámila Německá akademie pro jazyk a literaturu, která ocenila jeho osobitý hlas plný ozvěn dlouhé literární tradice.

Seiler, jenž pochází z durynské Gery, získal v roce 2014 již Německou knižní cenu za román Kruso, jenž se odehrává za časů totalitní Německé demokratické republiky na baltském ostrově Hiddensee.

"Lutzem Seilerem oceňuje Německá akademie pro jazyk a literaturu autora, který začal zvučnými básnickými sbírkami, od kterých se vydal k vyprávění," uvedla akademie. "Jako romanopisec a básník našel svůj vlastní a nezaměnitelný hlas, melancholický, naléhavý, plný úžasných ozvěn dlouhé literární tradice," dodala.

Cenu, která je spojena s finanční odměnou ve výši 50 000 eur, tedy asi 1,2 milionu korun, převezme Seiler v Darmstadtu 4. listopadu. Autor doposud získal řadu ocenění včetně Ceny lipského knižního veletrhu. V letošním roce přidal Literární cenu Nadace Konrada Adenauera.

V Německu mezi jeho nejznámější romány patří Kruso z roku 2014 a Stern 111, tedy Hvězda 111, z roku 2020. V tomto díle sledoval osudy rodiny Bischoffových z východoněmecké Gery a uvažoval nad rozděleným Německem i pádem berlínské zdi.

 

Právě se děje

Další zprávy