Kvůli pandemii v Česku vloni vyšlo o desetinu knih méně

ČTK ČTK
17. 12. 2021 21:13
Kvůli pandemii v Česku vloni vyšlo o desetinu knih méně

Vloni v Česku vyšlo odhadem 13 500 knih, oproti roku 2019 zhruba o desetinu méně. Objem trhu činil přibližně osm miliard korun. Uvádí to Zpráva o českém knižním trhu pro rok 2020/2021, kterou vydal Svaz českých knihkupců a nakladatelů.

V důsledku lockdownů a restriktivních opatření se proměnila struktura trhu a svaz nebyl schopen zachytit absolutní obrat, upozorňuje jeho předseda Martin Vopěnka. Podle něj se celkový pokles může pohybovat mezi 4 až 10 procenty, což by na základě dřívějších údajů představovalo až miliardu korun. Nakonec je to ale jen zhruba 300 milionů korun. Svaz totiž dodatečně revidoval údaje za rok 2019, kdy celkový obrat za rok 2019 původně uváděl v hodnotě 8,6 miliardy, nyní ho zkorigoval na 8,3 miliardy.

"Dobrou zprávou je především skutečnost, že lidé si v těžké době našli cestu ke knihám, přestože byla ztížena," říká Vopěnka. "Tím ale dobré zprávy končí. Nakladatelé a zejména knihkupci za sebou mají náročné období. Obrat knihkupectví poklesl výrazně, a to o 15 až 30 procent, a státní kompenzace jejich ztráty ani zdaleka nevyrovnaly," dodává. Největším soukromým vydavatelem podle počtu titulů zůstává Albatros Media před druhou Euromedia Group.

 

Právě se děje

Další zprávy