Z Novákova románu o bratrech Mašínech je noir komiks, namaloval ho Jaromír 99

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 11. 2018 14:37
Román Jana Nováka o osudech bratří Mašínů se stal předlohou nového komiksu. Bude se jmenovat stejně jako původní próza: Zatím dobrý.
Detail z obalu chystaného komiksu Zatím dobrý.
Detail z obalu chystaného komiksu Zatím dobrý. | Foto: Argo

Publikace, kterou s pětašedesátiletým spisovatelem vytvořil o deset let mladší výtvarník Jaromír 99, podle autorů vyniká noirovým pojetím, vizuální působivostí i výpravou, jež se odklání od předlohy. Nakladatelství Argo a Paseka komiks uvedou na trh začátkem prosince.

Foto: Libor Fojtík

"Nechtěl jsem, aby to byl jen další vojenský komiks o hrdinství v době temna. Ale spíš sexy příběh dvou kluků, kteří se postavili zlu a měli z pekla štěstí," uvádí výtvarník Jaromír Švejdík alias Jaromír 99, který proslul coby kreslíř trilogie Alois Nebel či jako frontman kapel Priessnitz a Umakart.

Autor románové předlohy Jan Novák pojal původní knihu především jako napínavý western. Současná komiksová verze se podle něj podstatně liší. "Je to stejný příběh, ale tentokrát se na něj díváme z hlediště, kdežto v knize ho sleduji přímo na jevišti," říká Novák. Podle něj má komiksové libreto blíž k filmovému scénáři než k románu. Proto vznik nynější publikace provázely značné změny a úpravy. "Děj je pověšený na úplně jiný háček," dodává Novák.

Kniha je již druhým výsledkem Novákovy spolupráce s Jaromírem 99. Poprvé spojili síly předloni coby autoři komiksu o Emilu Zátopkovi, jehož se prodalo na deset tisíc výtisků.

Osmisetstránkový román Zatím dobrý, jejž Jan Novák nejprve napsal anglicky a česky ho vydal roku 2004, líčí rodinnou ságu rodiny Mašínových, která prošla oběma světovými válkami a bojovala proti dvěma vražedným totalitním režimům, nacismu i komunismu.

První část knihy se zaměřuje na Josefa Mašína, jednoho z takzvaných Tří králů českého odboje za 2. světové války. Největší část románu pak vypráví o jeho synech Ctiradu a Josefu Mašínových, kteří se s Milanem Paumerem v 50. letech minulého století prostříleli z komunistického Československa na Západ.

Novák to označuje za jeden z největších příběhů studené války. Protagonistům, o nichž se prvně dozvěděl na poděbradském gymnáziu od Miloše Formana a knihu později psal zejména na základě vyprávění Josefa Mašína, autor opakovaně vyjadřuje sympatie. Mašínovy s Paumerem vnímá Novák jako hrdiny a nic na tom nemění ani oběti jejich protivníků.

Foto: Argo

Kniha Zatím dobrý roku 2005 získala cenu Magnesia Litera. "O zájem kritiků stejně jako o cenu si Novák řekl volbou nejednoznačného, bolestného historického námětu a jeho možná ještě provokativnějším zpracováním v podobě čiré akční epiky," napsal tehdy v Hospodářských novinách literární kritik Pavel Janáček.

Podle něj Novák našel způsob, jak bez podbízení vyjít vstříc zájmům širokého publika a posloužit společenské sebereflexi. V literární rovině pak spojil dobrodružný thriller a vypravěčsky zvládnutou akční story s naléhavým morálně-dějinným tématem.

Druhý komiks

Zatím dobrý je za poslední měsíc už druhou publikací, která přibližuje novodobé české dějiny v komiksové podobě. Výtvarného zpracování se nedávno dočkal také románový bestseller Davida Jana Žáka nazvaný Návrat Krále Šumavy. Zpracování příběhu o nepolapitelném převaděči, který se stal předobrazem Krále Šumavy, se ujala trojice výtvarníků Karel Osoha, Ondřej Kavalír a Vojtěch Mašek.

Viktor Šlajchrt v týdeníku Respekt uvedl, že Novákova kniha žánrově zapadá víc do amerického literárního kontextu s jeho tradicí historického žurnalismu nejvyšší beletristické úrovně. Nezastírá ambici stát se bestsellerem, vyprávění ubíhá strhujícím způsobem a čte se jedním dechem, konstatoval Šlajchrt.

"Novák své Mašíny i s jejich rodinnou anamnézou pevně zasadil do složitého přediva mezilidských vztahů i do prostředí, jež utvářelo jejich povahy i rozhodnutí. K velkému příběhu tak vytvořil široké gravitační pole, v němž i zdánlivě podružné detaily získávají neobyčejnou závažnost," napsal o románu Šlajchrt.

Příběh Mašínů mě strašně vzrušoval, lidé mají o 50. letech zkreslené informace. Režim měl asi 300 mrtvých, komunisti popravili 280 lidí, říká Novák | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy