Český knižní trh mírně poklesl, nejvíc knih vydala opět Albatros Media

ČTK ČTK
6. 12. 2023 14:25
Český knižní trh mírně poklesl, nejvíc knih vydala opět Albatros Media

Objem českého knižního trhu loni dosáhl přibližně 8,4 miliardy korun, meziročně tak poklesl o zhruba 250 milionů korun, asi 3,5 procenta. Obrat prodaných tištěných knih v hodnotě 7,8 miliardy korun byl nejnižší za posledních pět let. Naopak dál rostl trh s e-knihami a audioknihami, vyplývá ze zprávy o knižním trhu, kterou tuto středu vydal Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Celkový počet loni publikovaných titulů se pohybuje okolo 14 500, což je asi o 300 víc než v roce 2021.

Podle svazu stagnace trhu souvisí s tím, že po letech pandemických lockdownů začala ruská válka na Ukrajině, která způsobila nárůst nákladů na energie a rychle rostoucí inflaci. "Knižní trh zrcadlí stav reálných příjmů lidí. Ať budou knihy dražší či levnější, objem celkových prostředků, které čtenáři za knihy vynaloží, to neovlivní. Žádným zdražením nelze knižní trh zvětšit. Krizový vývoj se evidentně propisuje i do roku 2023," říká předseda svazu Martin Vopěnka, podle nějž se "jako záchrana v poslední chvíli" jeví nulová DPH na knihy. Ta začne platit 1. ledna 2024.

Český knižní trh se už roky pohybuje okolo stejné hodnoty. Už v letech 2018 a 2019 jeho objem činil 8,3 miliardy. Největším soukromým vydavatelem v Česku zůstává skupina Albatros Media, která loni vydala 1037 titulů. Na druhém místě je Euromedia Group s 669 zveřejněnými tituly, třetí následuje Grada Publishing se 408 položkami. Z maloobchodních řetězců je největší sítí nadále Kanzelsberger, který po uzavření tří prodejen provozuje 60 obchodů.

 

Právě se děje

Další zprávy