Cenu Karla Čapka dostane spisovatel Jaroslav Rudiš

ČTK ČTK
12. 1. 2022 22:11
Cenu Karla Čapka dostane spisovatel Jaroslav Rudiš

Laureátem Ceny Karla Čapka se stane spisovatel Jaroslav Rudiš. Převezme ji 24. ledna v pražském Divadle Archa za "hluboce založené literární dílo s přesahem do soudobé hudby, filmu a divadla, jež má svůj severočeský domicil a jehož živým symbolem je železnice překračující hranice jazyků a krajů a utvářející lidské společenství a dějiny", uvedli porotci. Spolu se soškou Rudiš získá 100 tisíc korun.

Cenu Karla Čapka udílí České centrum Mezinárodního PEN klubu od roku 1994, kdy ji převzali Günter Grass a Philip Roth u příležitosti Světového kongresu PEN klubu v Praze. Naposledy ocenění získali v roce 2018 francouzská překladatelka zabývající se českou literaturou Erika Abramsová a předloni literát Václav Jamek.

Devětačtyřicetiletý Rudiš vloni na podzim vydal román Winterbergova poslední cesta, původně napsaný v němčině. Do češtiny ho přeložila Michaela Škultéty. Také s přihlédnutím k tomuto dílu vloni německý prezident Frank-Walter Steinmeier ocenil Rudiše Záslužným řádem Spolkové republiky Německo. "Rudiš se jako společenskopoliticky angažovaný Evropan i v německém tisku opakovaně hlásí o slovo a svou prací ukazuje, že hranice lze překonat a že kultura to zvládne i v pandemických časech," uvedla Steinmeierova kancelář.

 

Právě se děje

Další zprávy