Koncertem České filharmonie začala Smetanova Litomyšl

ČTK ČTK
1. 7. 2021 21:21
Koncertem České filharmonie začala Smetanova Litomyšl

Vystoupením České filharmonie na zámeckém nádvoří ve čtvrtek večer začal 63. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Pod vedením dirigenta Tomáše Netopila zazněla po české státní hymně na úvod Předehra D dur Bedřicha Smetany. 180. výročí narození Antonína Dvořáka připomněl jeho Houslový koncert a moll, slavnostní večer zakončila Symfonie č. 1 c moll Johannese Brahmse.

Festival potrvá do 11. července, na programu má tři desítky koncertů a oper. Diváky čeká nová inscenace La bohéme od Giacoma Pucciniho, festivalová premiéra Evžena Oněgina od Petra Iljiče Čajkovského, Rusalka Antonína Dvořáka a premiéra nové inscenace Hubičky Bedřicha Smetany. Na zámku v Nových Hradech se uskuteční několik představení autorského projektu Magdaleny Švecové zahrnující fragmenty z Nářku Ariadny Claudia Monteverdiho, melodramatu Jiřího Antonína Bendy Ariadna na Naxu a jednoaktové opery Bohuslava Martinů Ariadna.

Lidé uslyší také cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany v podání České filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem. Hudebně-literárním pořadem Klíče od domova k 180. výročí narození Antonína Dvořáka bude provázet Jiří Lábus. Festival přivítá rovněž Českou Sinfoniettu, PKF - Prague Philharmonia, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, soubory Collegium 1704, Barocco sempre giovane, Pavel Haas Quartet, Moravia Brass Band, ale také Epoque Quartet a Josef Vejvoda Trio. Dvakrát vystoupí rezidenční umělec festivalu Adam Plachetka, na galakoncert ve Smetanově domě se připravují Simona Šaturová a Petr Nekoranec.

Na závěr festivalu je připraven koncert složený z děl se španělskou tematikou v podání Orchestru PKF - Prague Philharmonia s dirigentem Leošem Svárovským. Uskuteční se na zámeckém nádvoří.

 

Právě se děje

Další zprávy